Menu

Телевізори 2015 року: тенденції

Пройшла в Лас-Вегасі виставка CES 2015 показала, що роль софта в розвитку телевізійних технологій також важлива, як і інновації в самому обладнанні. Саме операційна система відповідає за візуальне сприйняття інтерфейсу з користувачем і швидкодія самого телевізора. Розглянемо найбільш вдалі розробки провідних компаній, які були показані на минулому CES.

У сегменті домашнього TV спостерігається дуже цікава ситуація з операційними системами - тут немає двох монополістів (на кшталт iOS і Android на мобільних пристроях) і кожен розробник прагне створити свою унікальну оболонку, зачепити користувача цікавими функціями і фічами інтерфейсу. Постійні експерименти великих корпорацій призвели до того, що в 2015 році ми побачимо широкий спектр ОС для кожного виробника телевізорів, що значно урізноманітнює вибір техніки для споживачів.

Отже, в 2015 році розподіл відомих операційних по брендам буде виглядати наступним чином:

  • Samsung: Tizen
  • LG: webOS
  • Sharp: Android TV
  • Sony: Android TV
  • Panasonic: Firefox OS
  • Philips: Android TV

Таким чином, все-таки можна виділити явного лідера - це ОС від Google Android TV. Примітно, що в минулому році саме ця операційка користувалася найбільшою популярністю у виробників, проте в 2015 у неї намічається гідна конкуренція.

Телевизоры 2015 года: тенденции

Нові ОС, представлені на початку року, складно назвати інноваційними, проте експерти відзначають позитивну динаміку у створенні так званих «відкритих систем», які більш щільно працюють з користувачем. Деякі ОС також анонсували підтримку ігрових платформ, таких як Xbox та Playstation, що значно підняло їх рейтинг в очах геймерів - досить значної частини користувачів сучасних телевізорів.

Ще одним значним фактором при виборі операційної системи для ТБ стане стримінг. CES 2015 показала, що інтерес виробників техніки до онлайн трансляцій значно зріс, порівняно з минулим роком. Деякі операційні системи вже пропонують спеціалізовані програми для перегляду онлайн трансляцій, а LG взагалі зробила на цей аспект велику ставку, анонсувавши додаток для перегляду трансляцій безпосередньо з камер GoPro.

Телевизоры 2015 года: тенденции

Варто також відзначити, що рейтинг Google і їх ОС Android значно просяде в 2015 році. Два найбільших партнера Google - Samsung і LG відмовилися від використання даної операційної системи на користь своїх розробок. Природно, поки Android TV як і раніше лідирує, але якщо компанія не зробить якихось кроків з модернізації своєї оболонки, її позиції можуть істотно похитнути. Деякі експерти, однак, обґрунтовують відмову LG і Samsung від Android TV бажанням самостійно контролювати сегмент операційних систем для ТБ, що цілком логічно для брендів такого рівня. Крім того LG вже щосили анонсує нові гаджети під управлінням webOS, а Samsung гучно заявляє, що в найближчій перспективі Tizen стане «операційною системою для усіх».

Осібно в цій гонці технологій варто Panasonic і їх партнер Mozilla, працює над модернізацією Firefox OS. Представники компаній не заперечують, що їх ОС знаходиться в ролі наздоганяючої, але заявляють про готовність до можливих труднощів в освоєнні нового для них ринку.

Безсумнівно, 2015 рік обіцяє стати проривом в області споживчої електроніки в цілому і ТБ-сегмента зокрема. Можна сміливо стверджувати, що поряд з традиційною конкуренцією великих корпорацій, ми також станемо свідками битви операційних систем.

|