Menu

Як налаштувати телевізор

Більшість телевізорів проходять процес налаштування зображення на заводі-виробнику. Вони показують непогано, але при цьому здатні на більше. Для того, щоб домогтися найкращої якості зображення, необхідно відрегулювати ряд параметрів.

Для цього потрібно смартфон або планшет і додаток вартістю $2, кабель або ТВ-приставка з можливістю бездротового підключення мобиьного пристрої типу Apple TV. Для калібрування телевізора за допомогою програми THX Tune-Up буде потрібно iOS або Android-пристрій, який підтримує функцію дублювання екрану. Зі смартфонів підійдуть такі моделі, як HTC One, Google Nexus 5, Samsung Galaxy S4 і Galaxy Note 3. З iOS-пристроїв - приставка Apple TV.

Для підключення до телевізора Android-пристрої потрібно HDMI - або USB-кабель, можуть знадобитися і адаптери або конвертори. Якщо всі необхідні аксесуари вже є, потрібно завантажити з інтернет-магазинів додатків App Store або Google Play додаток THX Tune-Up, воно коштує $1.99.

Крок 1: Дублювання екрану

Підключіть мобільний пристрій до телевізора, екран смартфона або планшета повинен бути виведений на екран телевізора. Пристрої на платформі iOS можна підключити по бездротовому протоколу. Якщо у вас Android-пристрій, придбайте кабель HDMI - micro mini USB.

Крок 2: Робота з додатком

Запустіть програму THX Tune-Up. Переконайтеся, що всі необхідні підключення виконані належним чином. Якщо все зроблено правильно, на екрані телевізора з'явиться логотип THX.

Крок 3: Налаштування співвідношення сторін зображення (Aspect Ratio)

У мобільному додатку натисніть на іконку Adjustments (налаштування). Вона знаходиться в нижній частині екрану. Відкриється меню "Picture and Sound" (картинка і звук). Виберіть "Picture Adjustments", а потім виберіть перший пункт "Aspect Ratio". Повинен з'явитися білий кружок в центрі екрана і прямокутники з написами "Acceptable Picture Area" (прийнятна зона зображення) і "Ideal Picture Area" (ідеальна зона зображення). В залежності від вибору будуть налаштовані межі екрану.

Відкрийте налаштування вашого телевізора і перегляньте наявні варіанти співвідношення сторін. Цей список варіантів може йти під заголовками "Picture", "Zoom" або "Aspect Ratio". Зазвичай вибирається параметр 16:9 або "Full". Не полінуйтеся подивитися всі варіанти, щоб зробити найкращий вибір. Перевірте, як будуть виглядати фотографії на екрані у вибраному режимі, не будуть залишатися по краях занадто великі чорні смуги. Для цього кілька разів переключення між пунктами "Pattern" і "Photo".

Как настроить телевизор

Крок 4: регулювання рівня яскравості (Brightness)

На HD-телевізорі всупереч логіці настройка яскравості зображення зазвичай відповідає за рівень відтінку чорного, а не білого кольору. З цієї причини потрібно регулювати яскравість чорного і темно-сірих відтінків. Виберіть в меню налаштувань пункт "Brightness" (або натисніть "Next" в меню "Aspect Ratio"). З'явиться тестовий зразок.

Виведіть на екран телевізора меню налаштувань "Brightness" і порівняйте з зразком, в якому дано 9 блоків c відтінками сірого і зразок фонової заливки. Встановіть найнижчий рівень яскравості, а потім поступово збільшуйте його. Ідеальна налаштування вийде тоді, коли задній фон, має матовий чорний відтінок, почне ставати більш насиченим. Все, що потрібно - це домогтися максимальної відповідності колірних відтінків на зразку і на екрані телевізора. Логотип THX і тінь позаду нього повинні розрізнятися по тону. Якщо і логотип, і задній фон при налаштуванні стають яскравішими, значить допустима межа вже перевищений.

Крок 5: Настройка рівня контрастності (Contrast)

Налаштуванням рівня контрастності регулюється рівень білого. Ця процедура аналогічна налаштування рівня яскравості. У мобільному додатку виберіть меню "Contrast" і ви побачите на екрані HDTV вісім білих і сірих квадратів в чорній рамці. На телевізорі викличте меню налаштування контрастності (можливо, воно називається "Picture"). Якщо вам вдасться налаштувати кольори всіх восьми квадратів,і вони будуть чітко видно, це добре. Інакше починайте регулювати контрастність з найнижчого рівня, поки результат не почне задовольняти вимогам.

Крок 6: Настройка кольору (Color)

Цей вид налаштування більш складний. Як правило, кращі шаблони кольору на телевізорі можна побачити в режимі "Cinema" або "Movie" (Кіно). Але якщо хочеться мати більш збалансовані і м'які відтінки, виберіть у мобільному додатку меню "Color". На екрані з'явиться червоний прямокутник на білому тлі. Натисніть на іконку камери у верхній частині екрана і наведіть камеру мобільного пристрою на ваш телевізор. Його екран через об'єктив камери буде виглядати повністю червоним, так як для калібрування в додатку використовується червоний фільтр. У меню на телевізорі, яке називається "Color" (або "Saturation") повільно зменшіть рівень до мінімуму, поки відтінки червоного на зразку і на екрані не стануть ідентичними.

Как настроить телевизор

Крок 7: Налаштування насиченості кольору (Tint)

Настройка кольору "Color" регулює насиченість кольору, а "Tint" відповідає за те, наскільки зелений колір зелений, а червоний червоним для того, щоб колірні відтінки на картинці в цілому стали більш збалансовані. Процес налаштування цього параметра не відрізняється від налаштувань "Color", тільки замість червоного прямокутника буде жовтий. На своєму пристрої виберіть меню "Tint" і тапніте іконку камери. Починайте регулювання рівня насиченості відтінків на телевізорі, поки не досягнете збігу кольору на екрані телевізора і на зразку в додатку.

Калібрування кольору багато в чому залежатиме від технічних характеристик телевізора. Зробити ідеальну налаштування зображення зможе тільки підготовлений спеціаліст, який володіє більш досконалим набором інструментів, а не простим мобільним додатком. Але, загалом, налаштування телевізора за зразками з програми дозволить мати якісну картинку без проведення більш складних маніпуляцій.

Крок 8: Перевірка якості зображення

Процес калібрування вашого HDTV закінчено! Тепер ви бачите тіні і підсвічені ділянки зображення, а кольори збалансовані і передаються більш точно. За матеріалами pcmag.com

|