Menu

PlanetSolar, судно на сонячній енергії, встановлює новий рекорд швидкості перетину Атлантичного океану

PlanetSolar, судно на солнечной энергии, устанавливает новый рекорд по скорости пересечения Атлантического океана


Здійснюючи кругосвітнє плавання, яке закінчилося трохи більше року тому, морське судно Turanor PlanetSolar, що пересувається виключно за рахунок сонячної енергії, встановив кілька світових рекордів. До цим рекордам належить рекорд дальності плавання і рекорд по швидкості перетину Атлантичного океану судном на сонячній енергії. Тепер же, судно PlanetSolar, яке, до речі, є самим великим у світі судном на сонячній енергії, встановило новий рекорд, побивши один їх своїх власних рекордів, встановлений ще в 2010 році.

Катамаран PlanetSolar вийшов у море 25 квітня 2013 року з порту Лас-Пальмас, Іспанія, беручи участь у науковій океанографічної експедиції. Через 22 дні, 12 годин і 32 хвилини, судной, пройшовши в цілому шлях в 5310 кілометрів, 18 травня 2013 року досягла острова Святого Мартіна у Французькій Вест-Індії.

Два електродвигуна, що одержують енергію від фотогальванічних елементів, загальною площею 537 квадратних метрів, дозволяли судну, довжиною 31 метр і шириною 15 метрів, рухатися з середньою швидкістю 5.3 вузла, хоча максимальна швидкість, яку може розвинути судно Turanor PlanetSolar, становить близько 14 вузлів.

PlanetSolar, судно на солнечной энергии, устанавливает новый рекорд по скорости пересечения Атлантического океана


Слід зауважити, що в ідеальному випадку судно могло перетнути Атлантичний океан ще швидше, але команда вела судно не по найбільш коротким і прямим маршрутом, будучи вимушеною міняти курс, уникаючи областей з сильними вітрами, великим хвилюванням поверхні океану та іншими несприятливими метеорологічними умовами. За вимушених змін курсу руху судна PlanetSolar загальна пройдена відстань збільшилася приблизно на сім відсотків.

Незважаючи на всі труднощі і неприємності судну Turanor PlanetSolar вдалося побити свій власний офіційний світовий рекорд, скоротивши час перетину Атлантичного океану на 4 дні, 6 годин і 39 хвилин. "Важко і не дуже коректно порівнювати обидва випадки перетинання судном PlanetSolar Атлантичного океану, адже вони проводились в різний час року при різних умовах навколишнього морського середовища" - розповідає капітан Жерар д Абовиль (Gerard d Aboville), - "Але уроки, отримані під час навколосвітнього плавання, не пройшли безслідно. Вони дозволили нам провести модернізацію всіх основних вузлів судна, зокрема рухової установки, що сильно збільшило можливості судна і його характеристики".

В даний час катамаран на сонячній енергії Turanor PlanetSolar знаходиться на шляху до Майамі, де він візьме участь у наукових дослідженнях, присвячених вивченню теплого морського течії Гольфстрім, яка поширюється майже по всьому Атлантичному океану.

|