Menu

"Фасетчатая" камера дозволяє поглянути на світ з точки зору комахи

"Фасетчатая" камера позволяет взглянуть на мир с точки зрения насекомого


У деяких науково-фантастичних фільмах присутні сцени, де глядач бачить навколишній світ як би з точки зору комахи. У цих фільмах все виглядає так, немов комаха бачить безліч окремих картинок, що сприймаються окремо кожним сегментом його фасетчатого очі. Але насправді все зовсім не так, замість окремої картинки кожен сегмент очі комахи передає в мозок частину зображення з яких мозок "складає" одне велике зображення, що має досить великий кут охоплення. Тепер, команда вчених, скопіювавши будова фасетчатого очі комах і відповідні принципи формування зображень , створила надширококутним камеру, яка, в першому наближенні, дозволяє поглянути на навколишній світ з точки зору комахи.

"Фасетчатая" камера позволяет взглянуть на мир с точки зрения насекомого


Група дослідників з університету Іллінойсу, очолювана професором Джоном А. Роджерсом (Prof. John A. Rogers), зробили нову камеру, використовуючи 180 крихітних фокусуючих лінз з фотодатчиками, встановленими на сферичній поверхні. Кожна з цих мікролінз пов'язана зі своїм власним фотодатчиком, що дозволяє цьому діяти, як окремій маленькій камері з низьким дозволом, будучи, по суті, аналогом одного сегмента складного фасетчатого очі комахи, у якого теж є власна лінза, конусовидний світловод і фоточутливий орган.

Маленькі зображення, отримані лінзами-миникамерами, надходять у процесор, який формує одне єдине зображення з кутом охоплення в 180 градусів. Згідно інформації від дослідників кінцеве зображення не містить видимих візуальних спотворень і має нескінченну глибину різкості.

"Фасетчатая" камера позволяет взглянуть на мир с точки зрения насекомого


Всі електронні компоненти, використані в конструкції фасетчатой камери, виготовлені з кремнію, але оптичні компоненти, сполучені з електронними компонентами, виготовлені із спеціального еластичного полімеру, який використовується зазвичай при виготовленні контактних лінз. Електричні провідники, що зв'язують електронні компоненти в єдину схему, виготовлені з металу, сформованого у вигляді плоскої спіралі. Комбінація еластичних оптичних компонентів і еластичних електричних провідників робить всю конструкцію камери достатньо гнучкою, що дозволяє в деяких межах без пошкоджень, розтягуючи або стискаючи, змінювати форму всієї камери.

Дана технологія поки перебуває в стадії розробки, але в майбутньому такі камери можуть знайти широке застосування в системах охорони і спостереження, в ендоскопії і в якості органів систем комп'ютерного бачення мініатюрних роботів наступного покоління.

|