Menu

Скільки життя знаходиться на земній кулі?

Сколько жизни находится на земном шаре?


Аналіз даних, зібраних у ході наукових досліджень, показав, що загальна маса всіх живих організмів на земній кулі, принаймні на третину менше, ніж це було прийнято вважати раніше. Згідно з попередніми оцінками, приблизно одна тисяча мільярдів тонн вуглецю на Землі міститься в організмах живих істот. При цьому 55 відсотків припадає на частку рослин, які ростуть на поверхні Землі, а 30 відсотків - на частку найпростіших одноклітинних організмів, які живуть переважно у верхньому шарі ґрунту дна океанів і морів.

Команда дослідників з Центру геофізичних досліджень GFZ університету Потсдама (GFZ German Research Centre for Geosciences and University of Potsdam), провівши додаткові дослідження, прийшла до висновку, що на частку одноклітинних організмів, що живуть на дні океану, припадає всього чотири мільярда тонн вуглецю. Таким чином, загальна маса всього живого на Землі стала менше на 30 відсотків за рахунок помилкових наукових даних.

Помилкові дані виникли в результаті того, що всі попередні дослідження в цій області спиралися на аналізі зразків ґрунту морського дна, взятих у прибережних зонах і в інших місцях, багатих життєвими формами та поживними речовинами.

Сколько жизни находится на земном шаре?


"Незважаючи на наявність океанських течій, приблизно половина світового океану бідна на поживні речовини. І вже протягом минулих десяти років багато вчених, розуміючи це, вважали що розрахункове значення кількості біомаси в океані істотно завищена", - розповідає доктор Йенс Каллмейер (Dr Jens Kallmeyer). - "На жаль, раніше ніхто не займався збором даних, що доводять цей факт".

Доктор Каллмейер і його команда зробили забір зразків придонного грунту в областях, віддалених від прибережних зон і островів. Шестирічні зусилля показали, що в середньому в цих зразках міститься в сто тисяч разів менше одноклітинних організмів, ніж у зразках з прибережних зон. Саме із-за відсутності життя і поживних речовин такі області океану називаються "морськими пустелями".

Використовуючи нові дані, вчені знову розрахували значення кількості живих організмів в океані, отримавши істотно менше значення. "Наші нові результати вказують на необхідність додаткових і точних досліджень та інших областей біосфери Землі" - говорить доктор Каллмейер. - "Це стосується насамперед земних глибин, адже вченим давно відомо, що життя на Землі йде на один кілометр углиб".

|