Menu

Гнучкий аерогель наступного покоління - універсальний ізоляційний матеріал.

Гибкий аэрогель следующего поколения - универсальный изоляционный материал.


Постійні читачі нашого сайту вже знайомі з таким незвичайним матеріалом як аерогель. Це матеріал, званий ще "замороженим димом" з-за його екстремально низької щільності і напівпрозорого виду, що виготовляється з найтонших волокон різних твердих матеріалів. У свій час аерогель тримав пальму першості як найлегший твердий матеріал у світі, але з часом це місце перейшло до інших штучних матеріалів, мають ще меншу щільність і вага. Новий матеріал, що виготовляється за технологіями аерогелю, про який зараз піде мова, не зможе претендувати на звання рекордсмена, його призначенням є "стрибок" з лабораторій НАСА до широкого ряду практичних застосувань в самих різних областях.

Перше покоління аерогелів, про який ми розповідали раніше, було прекрасним ізолюючим матеріалом. Але цей матеріал, в силу своєї малої щільності, був крихким і легко руйнувався під впливом навіть слабких механічних впливів. Навіть і в тому первісному вигляді фахівці НАСА знаходили застосування для аерогелю, в основному в космічних технологіях. Але для всіх інших використання аерогелю було неприйнятним у силу різних причин, у першу чергу з-за його високої вартості. З тих пір фахівці НАСА працювали над тим, щоб зробити цей дуже цікавий матеріал більш доступним і корисним не тільки для них, але і для інших споживачів. І ось їм нарешті вдалося отримати нову форму аерогелю, який є набагато більш міцним, ніж його попередник, і найголовніше, що новий матеріал є гнучким.

Гибкий аэрогель следующего поколения - универсальный изоляционный материал.


Новий аерогель в 500 разів міцніше, ніж оригінальний матеріал, а гнучкість нового матеріалу дозволяє формувати з нього досить тонкі листи, які не боячись можна згортати і згинати. Шар в одну чверть сантиметри забезпечує такі ж теплоізоляційні властивості, як шар скловолоконного матеріалу, товщиною у три сантиметри. Це робить новий аэрогельный матеріал в 10 разів ефективнішим при захисту від високої або низької температури. А м'якість нового матеріалу дозволить без обмежень використовувати його в одязі, спорядження для активного відпочинку, у будівельних матеріалах і скрізь, де потрібно відгородитися від високої температури, що не перевищує 300 градусів за шкалою Цельсія.

На жаль, виробництво нового типу аерогелю поки ще так само дорого, як і його попереднього варіанту, що є обмежуючим фактором його поширення. Але, враховуючи потенціал та інтерес до цього матеріалу, можна припустити, що знайдеться якась організація, яка налагодить великомасштабне виробництва, завдяки чому на ринку з'являться нові теплі і легкі речі.



|