Menu

Аерографії - найлегший на сьогоднішній день твердий матеріал.

Аэрографит - самый легкий на сегодняшний день твердый материал.


Постійні читачі нашого сайту, напевно пам'ятають розповідь про аэрогеле, матеріалі, який мав саму низьку щільність і по праву називався найлегшим твердим матеріалом у світі. Трохи пізніше ми розповідали про мікро-решітчастому матеріалі, який був самим легким металевим матеріалом. Тепер, обидва ці матеріалу змістилися на одну сходинку вниз завдяки появі аэрографита, матеріалу з настільки низькою щільністю, що виникають сумніви в тому, що існує він насправді.

Щільність аэрографита становить 0,2 міліграма на кубічний сантиметр. Для порівняння, щільність аерогелю становить близько 4 мг/см3, а щільність металевою мікро-решітки - 0.9 мг/см3. Аерографії складається на 99.99 відсотка з повітря, весь інший обсяг цього матеріалу займає мережа з порожнистих вуглецевих трубок, вирощених на нано - і мікрорівні. "Клубок" з цих вуглецевих трубок, які не слід плутати з вуглецевими нанотрубками, виглядає як чорна, абсолютно непрозора губка, незважаючи на неймовірно низьку щільність цього матеріалу.

Аэрографит - самый легкий на сегодняшний день твердый материал.


Незважаючи на такий "крихкий" вид аэрографита, він володіє вражаючими механічними властивостями. Цей матеріал можна стиснути в 1000 разів, після стиснення він повністю відновить свою первісну форму. Матеріал може тримати на своїй поверхні предмет, в 40 тисяч разів перевершує за вагою вага самого матеріалу. До речі, цей показник у 35 разів вище, ніж аналогічний показник у аерогелю.

Аерографії був створений німецькими дослідниками з Гамбурзького Технологічного університету (Hamburg University of Technology) і університету Кіля (University of Kiel), які займалися пошуками нових типів матеріалів для електродів акумуляторних батарей великої ємності. Але, ефективна поверхня аэрографита вже в кілька разів перевищує вимоги до електродів акумуляторних батарей і на основі цього матеріалу можна буде створювати не акумулятори, а суперконденсатори, пристрої акумулювання електричної енергії нового покоління.

|