Menu

Глибоководна субмарина-робот Nereus зазнала аварії на глибині 10 кілометрів

Глубоководная субмарина-робот Nereus потерпела крушение на глубине 10 километров


Дослідження незвіданих місць на Землі і в космосі може бути небезпечною справою, навіть якщо в цих дослідженнях використовуються напівавтоматичні і автоматичні апарати. За весь час люди втратили досить багато космічних апаратів, які здійснювали посадку на поверхню Венери, Марса і Місяця, а учені-океанографи зовсім недавно втратили глибоководну субмарину-робота Nereus, яка вже досить давно використовувалася для досліджень найглибших місць на Земній кулі.

Субмарина-робот Nereus, яка працювала за допомогою дистанційного управління, використовувалася для чергового занурення в одну з найглибших місць жолоби Кермадек (Kermadec Trench), що знаходиться неподалік від берегів Нової Зеландії. Програма занурення була розрахована на дев'ять годин, але після семи годин, коли субмарина перебувала на глибині близько 10 кілометрів, зв'язок з підводним роботом була втрачена з невідомих причин.

Протягом деякого часу дослідники, які перебувають на борту наукового судна Thompson, робили спроби відновлення втраченого зв'язку. І це тривало до тих пір, поки на поверхні океану не з'явилися уламки та сміття, які були останками глибоководного апарату Nereus. Дослідники вважають, що найбільш імовірною причиною сталася катастрофи є те, що корпус апарату не витримав величезного тиску, який становить на такій глибині близько 1100 атмосфер (кілограм на квадратний сантиметр).

Глубоководная субмарина-робот Nereus потерпела крушение на глубине 10 километров


"Екстремальні дослідження подібного роду завжди володіють високим ступенем ризику. Невдача апарату Nereus зайвий раз підкреслює всю тяжкість і небезпеку роботи на величезних глибинах при надзвичайних тисках" - розповів Ларрі Мэдин (Larry Madin), директор відділу досліджень Інституту глибоководних океанографічних досліджень Вудса (Woods Hole Oceanographic Institution, WHOI).

Нагадаємо нашим читачам, що субмарина-робот Nereus була створена в 2008 році фахівцями лабораторії Deep Submergence Lab інституту WHOI за підтримки американського Національного наукового фонду. Субмарина, на створення якої було витрачено 8 мільйонів доларів, була здатна занурюватися в найглибші точки світового океану, працюючи самостійно або за допомогою системи дистанційного керування. На борту субмарини Nereus було встановлено 2 тисячі літій-іонних акумуляторних батарей, які забезпечували енергією все бортове обладнання. І за шість років своєї роботи ця субмарина виконала ряд глибоководних занурень, протягом яких була зібрана безліч цінної наукової інформації.

У першому ж зануренні субмарина Nereus досліджувала так звану "безодню Челленджера", яка є частиною Маріанської западини, підводної траншеї завглибшки понад 11 кілометрів. В ході цього занурення Nereus не тільки досяг рекордної на той час глибини, але і приніс на поверхню примірники глибоководних живих істот, які раніше не були відомі науці.

"За допомогою Nereus-а ми змогли дослідити такі місця, куди ще нікому не вдавалося заглянути" - розповідає Тімоті Шэнк (Timothy Shank), вчений - морський біолог з інституту WHOI, - "Це було єдине в своєму роді унікальне наукове засіб, який, незважаючи на короткочасність його "життя", дозволило нам дізнатися деякі таємниці незвіданого глибоководного світу".

|