Menu

Комахи отримали найменші стереоскопічні окуляри в світі

Насекомые получили самые маленькие стереоскопические очки в мире


Вчені-нейробіологи з університету Ньюкасла (Newcastle University) забезпечили комах-богомолов парою стереоскопічних окулярів, які без сумнівів можна назвати самими маленькими тривимірними очками в світі. Проводячи такий незвичайний експеримент, вчені намагаються з'ясувати, чи можуть спеціальні тривимірні зображення "обдурити" примітивний мозок комахи подібно до того, як це відбувається з людьми, що приходять на сеанси 3D-фільмів.

На відміну від більшості інших видів комах і безхребетних, богомоли володіють стереоскопічним зором. Завдяки цій особливості богомоли є чудовими мисливцями та цінними об'єктами для досліджень. Поміщаючи крихітні тривимірні окуляри перед очима прочан і закріплюючи їх за допомогою воску, дослідники, очолювані Дженні Рідом (Jenny Read), займаються з'ясуванням відмінностей між зором людини і комах.

"Основною метою нашої дослідницької роботи є пошуки можливостей створення простих і ефективних алгоритмів, здатних забезпечити роботів та інші пристрої досить високоякісними системами тривимірного комп'ютерного бачення" - розповідає Вівек Нитьянэнда (Vivek Nityananda), вчений-нейробіолог, що працює в групі Дженні Ріда.

Під час експерименту богомоли поміщаються перед монітором комп'ютера, на якому демонструються тривимірні зображення, закодовані стандартним способом з урахуванням малого відстані між очима богомола, так званої стереоскопічною бази. Комахою демонструють найпростіші образи, такі як коло, квадрат та інші, які нібито "падають" прямо на комаху. Реєструючи і вивчаючи реакції комах на подібні події, вчені роблять висновки про функціональні особливості їх зору. Після процедури "знущання" над комахами, тривимірні окуляри знімаються і комаха поміщається в середу, імітуючи його середовище проживання.

Зі слів дослідників, їм ще не вдалося прийти до будь-яких однозначних висновків про те, чи вдалося їм обдурити примітивний мозок комахи так, що він самостійно став доповнювати сприйману візуальну інформацію відсутніми даними про глибину зображення. Але дослідники сподіваються, що подальші експерименти з найменшими в світі тривимірними очками дозволять їм це з'ясувати, а отримані при цьому знання будуть використані для створення нових простих, але ефективних систем бачення для роботів.



|