Menu

Розпочаті перші пробні запуски обладнання модернізованого Великого Адронного Коллайдера

Начаты первые пробные запуски оборудования модернизированного Большого Адронного Коллайдера


Представники команди вчених, інженерів і техніків CERN, що виконує роботи по модернізації устаткування найбільшого і найпотужнішого в світі прискорювача частинок, Великого Адронного Колайдера (ВАК), оголосили про початок процесу поетапного перезапуску частин і механізмів одного із самих грандіозних технічних споруд. Як і будь-яка складна система, БАК повинен перезапускатися по частинах для отримання гарантій того, що кожна частина буде працювати належним чином в той момент, коли колайдер почне функціонувати як єдине ціле. Згідно з планами CERN, процедура перезапуску частин коллайдера буде проводитися протягом цього року, а його перші запуски у повному складі повинні бути зроблені на початку наступного року.

Незважаючи на те, що пошуки доказів існування бозона Хіггса було основною метою створення колайдера, його унікальне обладнання дозволило зробити ряд важливих наукових відкриттів і в інших областях, наприклад, досліджувати кварково-глюонну плазму в 2011 році. В даний час обладнання коллайдера перебувати в стадії модернізації, яка планувалася протягом декількох років. Ця модернізація включає в себе модернізацію не тільки самого прискорювача, що дозволить розганяти частинки до більш високих енергій, але і модернізацію устаткування всіх основних експериментів, ALICE, CMS, ATLAS і LHCb, датчики яких знайдуть більш високу чутливість і роздільну здатність. Нагадаємо нашим читачам, що модернізація колайдера почалася в лютому минулого року і на неї планується витратити суму 4.4 мільярда доларів.

В даний час вже здійснено перезапуск одного з найбільш важливих вузлів коллайдера, званого джерелом. Ця установка служить для видалення електронів з атомів водню, які використовуються в якості "сировини" для виробництва чистих протонів. Трохи пізніше буде здійснено перезапуск лінійного прискорювача Linac2, який забезпечує початковий розгін вироблених протонів, а ще один такий прискорювач використовується для розгону протонів до ще більшої швидкості, перш ніж вони потраплять в кільце основного прискорювача. Ця зв'язка з джерела і двох прискорювачів буде грати величезну роль у функціонуванні оновленого коллайдера, якому для отримання більш високих енергії будуть вимагатися вихідні протони, розігнані до високої швидкості.

В даний час вже проведена велика частина робіт з модернізації системи управління колайдером, яка служить кінцевою точкою об'єднання всіх підсистем і на яку ляже головна відповідальність на успіх запуску колайдера в цілому. Крім заміни частини обладнання системи управління на більш сучасне, технічний персонал зробить заміну сигнальних, силових кабелів та інших незначних, але необхідних для роботи компонентів. І як вже згадувалося вище, якщо в ході процесу запуску колайдера не виникне ніяких несподіванок, то прискорювач почне роботу в повному складі на початку наступного року.

|