Menu

Машини-монстри: WIRE-AOI - система контролю якості виробництва, що робить 40 тисяч знімків в секунду

Машины-монстры: WIRE-AOI - система контроля качества производства, делающая 40 тысяч снимков в секунду


Сучасні промислові лінії по виробництву проводів, труб і іншого металопрокату працюють на дуже великих швидкостях. При швидкості руху виробленої продукції в районі та понад 10 метрів в секунду стає майже неможливим проведення експрес-контролю її якості і для цього розробляються нові високошвидкісні системи, в основу яких вкладаються всі самі останні досягнення науки і техніки. Однією з таких систем є система WIRE-AOI, розроблена фахівцями з Інституту технологій фізичних вимірювань (Fraunhofer Institute for Physical Measurement Techniques IPM) у Фрайбурзі, Німеччина, у складі якої використані надшвидкісні камери і світлодіоди, яскравість яких перевищує яскравість світіння Сонця.

Фактично в складі системи WIRE-AOI використані чотири незалежних камери, які "оглядають" продукт виробництва зі всіх сторін. Кожна з цих камер робить близько 10 тисяч знімків в секунду, а потік даних, що включає 40 тисяч зображень у секунду, аналізується в режимі реального часу спеціалізованою комп'ютерною системою, здатною виявити шлюби і дефекти, розмірами менше товщини людського волоса. Місця з виявленими дефектами запам'ятовуються в пам'яті системи, що дозволяє потім пропустити дефектні області при виробництві інших виробів. Крім цього, у разі виробництва габаритних виробів, таких, як труби, виявлені дефекти можуть бути усунені за допомогою інших спеціальних технологій.

Високошвидкісними камерами, здатними робити десятки тисяч знімків в секунду, у наш час вже нікого не здивуєш. Але при створенні системи WIRE-AOI фахівцям інституту Фраунгофера довелося створити унікальну світлодіодний спалах, здатну "заморозити" зображення об'єкту зйомки на дуже короткий час. В основі цієї спалаху лежить керований світлодіодний джерело світла, здатний з частотою 10 тисяч разів в секунду генерувати імпульси тривалістю в п'ять мільйонних часток секунди. При цьому яскравість світіння світлодіода в 100 разів перевищує яскравість світіння Сонця, що дозволяє отримати достатній для високоякісної зйомки рівень освітленості об'єкта.

Природно, що така високотехнологічна система як WIRE-AOI не може бути дешевою за визначенням. Тим не менше, її використання приносить швидкий економічний ефект, адже вона дозволяє повністю позбутися від проведення процедури додаткового контролю якості продукції. Більш того, використання системи WIRE-AOI дозволяє зібрати статистичні дані, які вказують на можливі причини виникнення виробничих дефектів і шлюбу, використовуючи які можна оптимізувати та покращити існуючі технологічні процеси.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|