Menu

Німецький промисловий робот освоїв мистецтво портретного живопису.

Немецкий промышленный робот освоил искусство портретной живописи.


У своїй більшості художники самі по собі є колоритними особистостями. Цей же художник менш екстравагантний, хоча від нього так і віє точністю, швидкістю і металом. І це зовсім не дивно, адже цей художник є промисловим роботом, який перетворює стенд інституту Фраунгофера на виставці CeBIT в художню студію. Талант цього робота починає проявлятися в той момент, коли хто-небудь з відвідувачів сідає на стілець перед роботом. Камера робота робить знімок людини, а маніпулятор із закріпленим олівцем починає досить швидко малювати портрет на папері.

Ця робототехническая установка була розроблена групою фахівців з робототехнічної лабораторії центру Center for Art and Media ZKM у Карлсруе, Німеччина. Деякі з цих фахівців зараз працюють в інституті Фраунгофера (Fraunhofer Institute for Optronics, System Technologies and Image Exploitation IOSB).

Як же цього промислового пристрою вдається навіть передати на папері вираз обличчя людини? "Ми використовували процес інтелектуального аналізу зображення, який по суті постачає робота зором" - розповідає Мартіна Річтер (Martina Richter), вчений з IOSB. - "Є камера, закріплена на маніпуляторі робота, яка отримує знімок людини. А спеціальне програмне забезпечення, що виділяє об'єкти, шукає на отриманому зображенні лінії переходу і зміни контрасту, перетворюючи їх потім в руху маніпулятора робота".

Головна трудність полягала в тому, що б пристосувати наявні алгоритми обробки зображень таким чином, що б створюваний роботом малюнок справляв враження портрета. Малюючи портрет, робот навмисно пропускає дрібні зморшки і деталі, що змушує зображення на папері виглядати трохи молодше, ніж оригінал. "Ми надаємо величезне значення художньому вигляді малюнків, з іншого боку, робот є повністю автоматичною системою, яка дозволяє йому виконати всі дії абсолютно самостійно. Створюючи нашу установку, ми розробили інтерфейс між мистецтвом, наукою і технікою", - говорить Річтер.

Дослідження, що стоять позаду створення робота-художника, переслідували більш приземлені цілі. Ці дослідження були спрямовані на вивчення властивостей оптичного відбивання світла різними матеріалами. Цей робот за допомогою маніпулятора використовувався для дослідження відбитого світла від об'єкта, освітленого світлом певної довжини хвилі. А зроблені в результаті досліджень розробки можуть бути використані в майбутньому для створення досконалих систем зору для роботів і комп'ютерних систем зору.

|