Menu

Робот EMIEW компанії Hitachi навчився переміщатися в складному і мінливому навколишньому середовищі

Робот EMIEW компании Hitachi научился перемещаться в сложной и изменчивой окружающей среде


Невеликий робот EMIEW 2, розроблений фахівцями компанії Hitachi, вперше з'явився на робототехническом "горизонті" в 2007 році і з того часу його конструкція і програмне забезпечення системи управління піддавалися кількаразовим модернізації. Висота робота EMIEW становить 80 сантиметрів, а вага - 14 кілограм, але самою відмітною рисою його конструкції є досить незвичайна рухова система, що складається з ніг, закінчуються колесами. З-за цього пересування робот EMIEW нагадує не ходьбу, а катання на роликових ковзанах. І нещодавно представники компанії Hitachi оголосили про чергову модернізацію програмного забезпечення, що отримав деяку частку штучного інтелекту і здобув здатність до самонавчання, пристосовуючись до переміщення в складних мінливих умовах навколишнього середовища, наприклад, в офісних приміщеннях і в приміщеннях медичних установ.

Більш ранній варіант робот EMIEW 2 (Excellent Mobility and Interactive Existence as Workmate) використав набір цифрових карт навколишнього простору, створених за допомогою сторонніх засобів і завантажених в його пам'ять. Рухаючись по приміщень, робот використовував набір різних датчиків і камер для запобігання зіткнень з перешкодами і людьми, автоматично скидаючи швидкість пересування і змінюючи напрямок. Але інженери компанії Hitachi визнали такий підхід не зовсім раціональним, після чого у них народилася ідея про надання роботу можливості самостійного вивчення навколишнього його середовища і її особливостей.

Новий робот EMIEW 2 все ще продовжує використовувати цифрові карти, але його навігаційне програмне забезпечення здатне запам'ятовувати зони, в яких роботу неодноразово доводилося змінювати швидкість та напрямок руху. Наприклад, якщо в приміщенні присутній поворот, з-за якого часто і несподівано з'являються люди, то робот вже знає, що йому необхідно трохи скинути швидкість і відвернути для того, щоб не зіткнутися з людиною, який може з'явитися з-за рогу. Якщо ж в приміщенні присутній двері, яка ніколи не відкривається, то робот буде скидати швидкість, рухаючись повз двері.

Робот EMIEW компании Hitachi научился перемещаться в сложной и изменчивой окружающей среде


Програмне забезпечення робота, на основі поступово обретаемого досвіду, має можливість ідентифікації і виділення "гарячих областей", рух яких має відрізнятися від звичайного руху. Але програмне забезпечення постійно автоматично постійно оновлює всі дані і якщо "гаряча область" зникла, наприклад, в результаті появи нових шляхів пересування людей, то через деякий час ці дані анулюються і робот пересувається в даній області в звичайному режимі.

В даний час робот здатний виконати ряд примітивних дій, таких, як доставка кави або сніданку до певного робочого місця, доставка документів, медикаментів, офісних приладдя та інших малогабаритних предметів. Але, отримавши в своє розпорядження нову інтелектуальну самонавчальну навігаційну систему, робот зможе розширити функціональні можливості і виконувати обов'язки екскурсовода, мобільного довідкової системи і навіть кібернетичного охоронця. Поки ще невідомо, чи планує компанія Hitachi поставити своє дітище на комерційні рейки, але вірогідність цього дуже висока і через деякий час в офісах деяких компаній можуть з'явитися нові симпатичні роботизовані співробітники.

|