Menu

Мініатюрні магнітні роботи - працівники складальних конвеєрів майбутнього

Миниатюрные магнитные роботы - работники сборочных конвейеров будущего


За останні рік-два ми вже встигли познайомитися з деякими видами "творчих" роботів, які можуть самостійно виготовляти різні речі. Найбільш яскравими представниками цієї категорії роботів є роботи TERMES, розроблені дослідниками Гарвардського університету, які можуть за допомогою спеціальних блоків зводити різні споруди. Відома компанія SRI International також розробила свій варіант роботів-будівельників, докорінно відрізняються від усього, що нам доводилося бачити раніше. Ці крихітні роботи, керовані і приводяться в дію зовнішніми магнітними полями, можуть працювати великими групами і спільно створювати структури, набагато перевищують за розмірами їх власні розміри.

Магнітне управління микророботами практикується вже досить давно, особливо часто така технологія використовується в медицині. Але, на жаль, за допомогою магнітного поля досить важко керувати більш ніж одним микророботом, адже магнітне поле однаково впливає на поведінку всіх мікророботів, які потрапили в зону дії цього магнітного поля.

Фахівці компанії SRI вирішили цю проблему, керуючи рухом мікророботів в межах спеціальних доріжок, які служать для обмеження впливу магнітних полів. Така технологія забезпечує дуже точне керування станом і рухом роботів, більш того, роботи, що мають розміри у кілька міліметрів, можуть рухатися з надзвичайно високою для них швидкістю, до 35 сантиметрів в секунду.

Миниатюрные магнитные роботы - работники сборочных конвейеров будущего


Розроблена компанією SRI International технологія автоматизованого мікропроізводства є частиною програми Open Manufacturing Program Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA, завданнями якої є "зниження вартості та прискорення процесів виробництва високоякісних виробів промислового призначення, створення виробничої структури, що охоплює всю галузь виробництва, цеху або ділянки, яка дозволяє дуже швидко перебудувати ділянку на випуск нової продукції і на використання інших матеріалів".

Магнітні мікророботи SRI ідеально вписуються в концепцію програми Open Manufacturing Program. Вони можуть самостійно збирати дрібні вироби, такі як електроніка, і досить великі конструкції. Справедливості заради варто відзначити, що мікророботи не роблять нічого, чого не роблять існуючі традиційні автоматичні пристрої, але їх перевага полягає в тому, що вони не обмежені строго визначеними робочим простором, можуть виконувати роботу, перебуваючи на рухомому предмет, вони більш універсальні і вони можуть виконувати складні роботи у складі скільки завгодно великий групи, роя.



|