Menu

PlatformBot - маловідомий робот відомої компанії Willow Garage

PlatformBot - малоизвестный робот известной компании Willow Garage


Нашим постійним читачам напевно добре відома робототехническая компанія Willow Garage, яка отримала заслужену славу, створивши універсальну експериментальну робототехническую платформу PR2 і операційну систему з відкритим кодом ROS (Robot Operating System), призначену для систем керування роботами різних типів. На жаль, справи у компанії Willow Garage склалися не найкращим чином, вона збанкрутувала, а більшість її провідних фахівців у серпні 2013 року перейшли на роботу в компанію Suitable Technologies Inc. Співробітники залишився від Willow Garage "осколка" займаються лише підтримкою вже проданих роботів PR2 і дораспродают залишки цих роботів, які порошаться на їх складах. Але, як з'ясувалося недавно, робот PR2 є не єдиним роботом, розробленим компанією Willow Garage. На початку 2012 року фахівці компанії розробили і виготовили досвідчені зразки роботів PlatformBot, призначенням яких є виконання повсякденних рутинних дій, пов'язаних з людським побутом.

PlatformBot - малоизвестный робот известной компании Willow Garage


Робот PlatformBot розроблявся як універсальна мобільна платформа наступного покоління, яка здатна виконувати широкий ряд дій. Крім цього, творці PlatformBot переслідували мету об'єднання різних робототехнічних аспектів, датчиків, рухомих підстав, маніпуляторів, захоплень та ін., в єдине недорогий пристрій. Під терміном "недороге" малося на увазі те, що кінцева вартість універсального робота не повинна була перевищувати позначку в 10 тисяч доларів.

PlatformBot - малоизвестный робот известной компании Willow Garage


Після перебору великої низки варіантів фахівці Willow Garage сформували перелік технічних вимог до робота PlatformBot і приступили до їх реалізації. Основою робота є рухома платформа, тулуб, голова з датчиками та камерами, маніпулятор і універсальна ємність. Зазначимо, що створюючи перші зразки роботів PlatformBot, фахівці використовували доступні матеріали, будівельну піну і МДФ-панелі, підбираючи оптимальну форму, яку повинен мати робот для того, щоб органічно вписуватися в навколишнє середовище житлового приміщення.

Всього компанія Willow Garage виготовила три зразка роботів PlatformBot, які отримали імена Huey, Dewey і Louie, а проект мав загальна назва Duckburg. Всі роботи по проекту були виконані всього за п'ять місяців часу, а кінцева вартість робота повинна була скласти близько 7 тисяч доларів, при цьому більшу частину вартості становить вартість стандартних компонентів.

PlatformBot - малоизвестный робот известной компании Willow Garage


На закінчення варто зазначити, що подальша доля робота PlatformBot може виявитися не такою сумною, як це здається зараз. На що проходила нещодавно конференції Xconomy's Robo Madness до цієї робототехнічної платформи проявив інтерес Мелані Вайс (Melonee Wise), засновник і керівник робототехнічної компанії Unbounded Robotics, яка планує взятися за доопрацювання та подальший розвиток таких перспективних ідей, реалізованих в роботі PlatformBot.

|