Menu

Робота PR2 навчили читати все, що він побачить навколо себе.

Робота PR2 научили читать все, что он увидит вокруг себя.


Дослідники лабораторії GRASP університету Пенсільванії навчили одного з роботів PR2 компанії Willow Garage читати вголос всі написи, які він бачить в навколишньому його середовищі. Програмне забезпечення робота практично безпомилково знаходить текст, визначає шрифт, що розпізнає написане і вимовляє це вголос. На наведеному нижче відеоролику можна побачити, як аспірант Менглонг Чжу (Menglong Zhu) демонструє можливості робота PR2. Можна відзначити, що робот успішно справляється з читанням написів, надрукованих різними шрифтами, написаними від руки і демонструються йому під різними кутами і з різних точок зору.

Звичайно, робот PR2 є далеко не першою "грамотної" машиною. Вже протягом кількох десятиліть існують спеціалізовані машини, що реалізують функцію оптичного розпізнавання (optical character recognition, OCR). Але робот PR2 знаходиться на зовсім іншій позиції, ніж інші спеціалізовані пристрої. Це гуманоїдний робот, здатний до виконання найрізноманітніших дій, а не спеціалізований агрегат або візок з встановленою на ній камерою.

І другий, більш важливий аспект цього досягнення полягає в тому, що все програмне забезпечення, розроблене для роботів PR2 і працює під управлінням операційної системи Robot Operating System (ROS), стає частиною загальнодоступної бібліотеки, скористатися якою може кожен бажаючий. Завдяки цьому, "грамотності" легко можуть бути навчені не тільки роботи PR2, але і ряд інших роботів, що функціонують під управлінням ROS.

Вже зараз з упевненістю можна сказати, що проект Willow Garage повністю виправдав себе. Наявність відкритої операційної системи ROS, великої бібліотеки прикладних програм для неї і доступність роботів PR2 призвели буквально до вибуху ідей. Крім виконання різноманітних функцій було реалізовано підключення до робота тривимірного контролера Kinect, зараз робота навчили читати, а завтра навчать використовувати прочитану інформацію.



|