Menu

Робот PR2, граючи в більярд, обігрує власних творців.



На сторінках нашого сайту ми вже розповідали про компанії Willow Garage, яка першою в історії відкрила Open Source програму по створенню відкритого програмного забезпечення для роботів. В рамках цієї програми учасникам був наданий безпосередній і онлайн-доступ до роботам PR2, виробництва Willow Garage, на яких проводиться налагодження і демонстрація створеного програмного забезпечення. З моменту відкриття програми пройшло вже чимало часу і за цей час різними групами розробників були продемонстровані різні додатки, розроблені для робота PR2. Одним з таких додатків, створених в останній час, є програма "Poolshark", яка перетворює робота у професійного гравця в більярд.

Ядром програми "Poolshark" є бібліотека з відкритим вихідним кодом "FastFiz", яка надає всі математичні функції і ігровий простір для цифрового варіанта більярду. На основі цієї бібліотеки розроблено ряд ігор з серії більярдів для комп'ютерів і мобільних телефонів.

Робот PR2, завдяки розробленим алгоритмам, грає в більярд досить традиційним методом. Пересуваючись навколо столу, робот за допомогою камери визначає розташування куль, після чого його цифровий мозок розраховує найкращі варіанти удару. Удар здійснюється роботом теж подібно до того, як це робить людина. Завдяки точності розрахунків і точності нанесення удару виграти у робота можна тільки з дуже великими труднощами.

Звичайно, як робот, PR2 не вміє використовувати деякі хитрощі і прийоми гри в більярд. Він не вміє бити кручені кулі, він не може вдарити з таких положень, з яких вміють бити майстер більярду, але того, що він вміє було цілком достатньо для того, щоб робот міг вщент рознести команду своїх же творців. Як гравець в більярд, робот PR2 володіє ще однією незаперечною перевагою, він не буде влаштовувати сцен або істерик у разі невдалого удару і не підійме супернику києм по голові в разі програшу -))



|