Menu

SociBot-Mini - робот, здатний "натягнути" на себе особа будь-якої людини

SociBot-Mini - робот, способный "натянуть" на себя лицо любого человека


Коли ми спілкуємося зі своїми друзями, знайомими або родичами через Скайп або інший сервіс відео-чату, все спілкування відбувається у двомірній площині комп'ютерного екрану. Урізноманітнити такий вид спілкування спробували фахівці компанії Engineered Arts, які розробили і виготовили невеликого робота під назвою SociBot-Mini. Цей робот, який має напівпрозору лицьову частину і камеру, здатний відстежувати рухи, настрій і рухи людини, демонструючи на своєму "особі" зображення обличчя його співрозмовника і реагуючи на те, що відбувається навколо відповідними емоціями.

"Родзинкою" робота SociBot-Mini є його обличчя, виготовлений з напівпрозорого пластику. На цьому обличчі сформованы ніс, рот, очі, вилиці, лоб і підборіддя якогось середньостатистичного людини. Коли поверхня пластику підсвічується зсередини за допомогою цифрового проектора, то на кривій поверхні достатньо точно відтворюється зображення обличчя співрозмовника, отримане за допомогою спеціальної програми розпізнавання осіб. Творці цього робота вважають, що використання робота SociBot-Mini дозволить більш "олюднити" різні телеконференції, аватари віртуальних особистостей, що починають використовуватися для обслуговування покупців у магазинах, пасажирів в аеропортах, клієнтів у банках та інших установах.

"З першого погляду образ, створюваний роботом SociBot-Mini, вельми нагадує привид" - розповідає Уїлл Джексон (Will Jackson), директор компанії Engineered Arts, - "Ми вже пробували використовувати для цього робота при проведенні телеконференцій з деякими нашими партнерами. Коли голова робота SociBot-Mini повертається до співрозмовника і вступає з ним у розмову, він, цей співрозмовник, спершу відчуває сильне здивування, майже шок. Але процес звикання дуже швидкий і проведені переговори дуже скоро переходять в конструктивне русло".

Робот SociBot-Mini може працювати в парі з програмним забезпеченням класу чат-бот, яке дозволяє роботу самостійно приймати участь у бесідах на прості теми, при цьому, на 20 різних мовах. На жаль, робота системи робота SociBot-Mini нині ще далека від досконалості, іноді трапляються значні затримки і непередбачувані реакції зображення обличчя співрозмовника. Тим не менш, фахівці компанії Engineered Arts працюють над вдосконаленням програм робота SociBot-Mini і готують новий варіант виконання цього робота, який буде підходити для масового виробництва та побутового використання.

"Цей робот в майбутньому стане домашнім слугою, який буде дуже добре знати характер і уподобання своїх господарів" - розповідає Джексон, - "Цілком ймовірно, що через якийсь час вам доведеться зіткнутися з таким роботом в таксі, в ресторані, в своєму банку, в магазині або в іншому місці, де ви зараз стикаєтеся нехай і з інтелектуальними, але абсолютно безликими автоматичними системами".



|