Menu

Новітній робот компанії Festo - стрибучий біонічний кенгуру BionicKangaroo

Новейший робот компании Festo - прыгающий бионический кенгуру BionicKangaroo


Щороку фахівці відомої робототехнічної компанії Festo придумують і створюють фантастичні інноваційні конструкції роботів в рамках проекту компанії "Bionic Learning Network". Цей проект спрямований на використання принципів живої природи натхнення для нових технічних рішень і робототехнічних технологій". На практиці таке формулювання означає, що фахівці компанії Festo створюють автоматизовані аналоги різних тварин, і нам вже доводилося знайомитися з їх роботом-чайкою SmartBird, роботом-бабкою BionicOpter і з проектом маніпулятора, скопійованого з будови хобота слона.

Новейший робот компании Festo - прыгающий бионический кенгуру BionicKangaroo


Те, про що нижче піде мова, є одним з найбільш яскравих биовдохновленных проектів компанії Festo, над яким фахівці компанії працювали в своїх лабораторіях кілька років. І цим новим роботом є пригающій робот-кенгуру BionicKangaroo, якого практично неможливо зупинити, коли він розвиває свою максимальну швидкість.

Конструкція робота BionicKangaroo досить точно скопійована з будови тіла кенгуру, ромі цього механічна частина рухової системи робота повністю копіює принцип руху свого живого "побратима". Це означає, що рухова система робота вельми ефективно повертає енергію, витрачену на стрибок, і витрачає цю енергію для здійснення чергового стрибка. Без такої здатності рекуперації енергії живі кенгуру втомлювалися б при бігу дуже швидко, але, використовуючи свої сухожилля в якості потужних пружин, ці тварини здатні бігти дуже швидко і безперервно протягом досить тривалого часу.

Новейший робот компании Festo - прыгающий бионический кенгуру BionicKangaroo


Новейший робот компании Festo - прыгающий бионический кенгуру BionicKangaroo


Замість сухожилків робота BionicKangaroo є справжні пружні пружини, які "заряджаються" при приземленні з стрибка. Всі автоматизоване "тварина" важить близько 7 кілограмів, а його висота становить приблизно один метр. При традиційному для кенгуру прыжковом бігу робот може підстрибувати на висоту до 40 сантиметрів, а довжина одного стрибка становить 80 сантиметрів, що є досить непоганими показниками для невеликого легкого робота.

Природно, що для переміщення будь-якого роботові потрібно внутрішній джерело енергії. У робота BionicKangaroo цю роль грає або ємність зі стисненим повітрям або мініатюрний компресор. Стиснене повітря приводить у рух пневматичні м'язи робота, а малогабаритні акумуляторні батареї забезпечують енергією систему управління, яка керує рухами робота. Крім електронної системи управління у робота є кінематична система, яка дозволяє йому зберігати рівновагу і стабільність під час переміщень.

Новейший робот компании Festo - прыгающий бионический кенгуру BionicKangaroo


І на закінчення варто зазначити, що фахівці компанії Festo дали не дуже точна назва своїм роботу, назвавши його роботом-кенгуру. Цей робот за своїми розмірами не дотягує до звичайних кенгуру і знаходиться ближче всього до сумчастим тваринам під назвою валлабі. Валлабі, по суті, це ті ж самі кенгуру, тільки меншого розміру, і тому більш придатним і точною назвою для робота була б назва BionicWallaby.



|