Menu

Робот-пожежний SAFFiR готується вперше зробити крок у вогонь

Робот-пожарный SAFFiR готовится впервые шагнуть в огонь


Протягом декількох років фахівці з Політехнічного університету Вірджинії і університету Пенсільванії, що працюють за замовленням від Дослідницької лабораторії ВМС США (U.S. Naval Research Laboratory), ведуть розробку протипожежного автономного робота, який може ефективно і самостійно діяти в надзвичайній ситуації всередині замкнутих внутрішніх приміщень і відсіків військових судів. І в самому незабаром новий варіант робота SAFFiR (Shipboard Autonomous Firefighting Robot), отримав масу удосконалень апаратної і програмної частини, в рамках програми польових випробувань готується вперше у своїй "житті" вступити у відкритий вогонь.

Завдяки наявності системи з різноманітних датчиків, робот SAFFiR буде в змозі пересуватися і зберігати своє вертикальне положення при великому куті крену корабля або при сильної хитавиці. Датчики іншого типу дозволять роботу орієнтуватися в просторі і бачити навколишнє середовище в умовах сильного задимлення або сильної засвічення від відкритого полум'я.

В даний час студенти обох університетів, що працюють під керівництвом досвідчених професорів та інших фахівців, які розробили і продемонстрували роботу складних алгоритмів системи управління робота SAFFiR, що дозволяють йому самостійно пересуватися по поверхні штучного та природного характеру, виявляти, огинати перешкоди та прокладати оптимальні маршрути для пересування.

Робот-пожарный SAFFiR готовится впервые шагнуть в огонь


Серйозної модернізації піддалася і апаратна частина робота, який замість сервоприводів отримав нові штучні м'язи, що дозволяють йому виконувати такі дії, як відкривання дверей, розмотування пожежного рукава та утримання наконечника брандспойта. Крім цього, для захисту компонентів робота від відкритого полум'я була розроблена спеціальна гума, з якої можна зліпити виріб будь-якої форми і яка витримує нагрівання до температури 500 градусів за шкалою Цельсія.

В даний час робот SAFFiR проходить завершальні етапи програми лабораторних випробувань, в ході яких ведеться остаточна налагодження алгоритмів програм системи управління і допрацьовуються деякі вузли його конструкції. По завершенню цієї програми робот відправиться на реальний випробувальний полігон, в ролі якого буде використано старе списане морське судно, де йому доведеться зіткнутися з реальним пожежею і вперше у своїй "житті" вступити у відкритий вогонь.

|