Menu

Чотириногий робот HyQ перехоплює естафету у роботів BigDog і WildCat компанії Boston Dynamics

Четвероногий робот HyQ перехватывает эстафету у роботов BigDog и WildCat компании Boston Dynamics


Останнім часом склалося відчуття того, що після придбання компанією Google відомої робототехнічної компанії Boston Dynamics, в області розробки чотирилапих крокуючих роботів утворився якийсь вакуум. Але ось недавно на цій "арені" знову з'явився робот HyQ, створений фахівцями Відділу передовий робототехніки Італійського технологічного інституту (Istituto Italiano di Tecnologia, IIT), який за своїми можливостями вже наближається до можливостей відомих роботів BigDog і WildCat. На наведеному нижче відеоролику демонструються нові можливості, придбані роботом HyQ, і робиться акцент на те, що цей робот не має ніяких механічних регуляторів, всі його рухи і переміщення виробляються за допомогою програмного забезпечення активної системи управління і стабілізації.

Нагадаємо нашим читачам, що створення робота HyQ має вже досить довгу історію. "Після обширної програми випробувань механічних кінцівок робота HyQ, яка проводилася протягом 2008 і 2009 року, ми приступили до створення дослідного зразка. Перший робот з'явився в 2010 році і з того часу ми постійно працювали над поліпшенням його конструкції і вдосконаленням програмного забезпечення системи управління" - розповідає Клаудіо Семини (Claudio Semini), керівник групи, яка розробила робота HyQ, - "У даний час робот вже здатний пересуватися в декількох різних режимах і діяти в абсолютно автономному режимі. Він вміє йти повільним кроком, мчати галопом, здійснювати стрибки і виконувати інші "трюки" за допомогою яких він може долати складний пересічений ландшафт".

Четвероногий робот HyQ перехватывает эстафету у роботов BigDog и WildCat компании Boston Dynamics


Кожна з кінцівок робота HyQ має три ступені свободи, дві в стегнової частини і одну - в колінному суглобі. Конструктивні елементи кінцівок виготовлені з алюмінієвого сплаву, який використовується в авіаційній і космічній промисловості, і нержавіючої сталі. Кожен з суглобів оснащений власним гідравлічним приводом і декількома високоточними датчиками, що дозволяє регулювати зусилля, обертаючі моменти і досягти плавності рухів.

Дослідники, створюючи робота HyQ, переслідували інші цілі, ніж переслідувала компанія Boston Dynamics, що орієнтувалася в першу чергу на військову область. В першу чергу робот HyQ призначений для участі в операціях з пошуку і рятування постраждалих у районах катастроф і стихійних лих. Його використання може принести неоціненну допомогу при роботі в районах, забруднених токсичними хімічними або радіоактивними речовинами. Крім цього, робот HyQ є універсальною експериментальної платформою, яка може використовуватися іншими дослідниками для вивчення технологій автоматичного переміщення на кінцівках, принципів біомеханіки, автономної навігації та інших областей робототехніки.

Крім всіх перерахованих вище достоїнств, проект HyQ має найголовніше гідність, він є абсолютно відкритим проектом, в рамках якого публікуються всі креслення його конструкції, схеми системи управління та код програм для безлічі мікропроцесорів, керуючих роботою різних вузлів цього робота.



|