Menu

Машини-монстри: Робот "Walking Truck" компанії General Electric - предок всіх сучасних чотирилапих крокуючих роботів

Машины-монстры: Робот "Walking Truck" компании General Electric - предок всех современных четвероногих шагающих роботов


Нашим постійним читачам добре відома американська робототехническая компанія Boston Dynamics, на рахунку якої знаходиться створення таких роботів, як Atlas, PetMan, BigDog і WildCat, призначених для використання у військовій області. Але виявляється, що компанія Boston Dynamics, яка деякий час тому була викуплена компанією Google, є далеко не першою компанією, що створила чотириногого крокуючого робота. Ще в 1960-х роках інша відома компанія, General Electric (GE), представляла свого робота Walking Truck, досить великого і сильного для того, щоб рухати легкові автомобілі, джипи як сірникові коробки.

Робот Walking Truck був розроблений і виготовлений в 1965 році Ральфом Мошером (Ralph Mosher), інженером компанії General Electric. Ця механічна експериментальна система, повна назва якої звучить як "Кібернетичний Anthropomorphous Machine" (CAM) і вага якої становить 1360 кілограм, була створена з точно такими ж цілями, для яких створювався і робот BigDog, для перенесення вантажів по пересіченій місцевості та для здійснення інших видів підтримки службовцям піхотних підрозділів і підрозділів спеціального призначення.

Машины-монстры: Робот "Walking Truck" компании General Electric - предок всех современных четвероногих шагающих роботов


Як можна побачити на наведеному нижче відеоролику, роботу Walking Truck, яким керував спеціально навчена людина, було дуже далеко до рухливості і спритності робота BigDog, який функціонував під управлінням комп'ютерної системи. Але свою незграбність і маленьку швидкість пересування, яка становила всього 8 кілометрів у годину, робот з лишком компенсував своєю потужністю, якої вистачало для того, щоб одним стусаном виштовхнути джип, який застряг у багнюці, або зруйнувати перешкоду ударами передніх кінцівок.

Незважаючи на всі подальші перспективи використання робототехніки у військовій області, робот Walking Truck виявився занадто громіздким і повільним для його практичного застосування. Тому пізніше компанія General Electric згорнула програму CAM, а єдиний дослідний зразок робота Walking Truck перебуває зараз у Музеї військового транспорту (U.S. Army Transportation Museum), Fort Eustis, Вірджинія.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|