Menu

Універсальний робот MHI-MEISTeR успішно проходить "бойове хрещення" на аварійній атомній станції Фукусіма

Универсальный робот MHI-MEISTeR успешно проходит "боевое крещение" на аварийной атомной станции Фукусима


В даний час фахівці японської енергетичної компанії Tokyo Electric Power Company Inc (TEPCO) проводять ряд заходів по ліквідації наслідків аварії на атомній електростанції Фукусіма. Неоціненну допомогу в цій справі їм надає новий універсальний робот MHI-MEISTeR, який був розроблений з урахуванням складних умов його експлуатації і виготовлений компанією Mitsubishi Heavy Industries (MHI) Ltd. Тестова експлуатація робота MEISTeR була почата в кінці січня 2014 року і триває донині, цей робот, за допомогою системи дистанційного управління, бере участь у заходах з дезактивації приміщень станції, паралельно з цим виробляючи відбір проб зараженого матеріалу бетонних споруд.

До останнього часу роботи використовувалися на станції Фукусіма в основному для здійснення моніторингу радіоактивного зараження і для візуального контролю стану приміщень станції. Також проводилися спроби використання роботів для дистанційного виконання певних робіт, але в більшості випадків вони закінчилися не дуже успішно з-за деяких технічних проблем, пов'язаних з конструкціями роботів і з впливом на роботів сильного іонізуючого випромінювання. Робот MHI-MEISTeR був спочатку розроблений для роботи в подібних умовах, всі його системи надійно захищені від впливу радіації, а для виконання складної роботи він має два сильних рухливих маніпулятора, на кінці яких можуть кріпитися різні інструменти з досить широкого набору.

Универсальный робот MHI-MEISTeR успешно проходит "боевое крещение" на аварийной атомной станции Фукусима


Для відбору проб бетону робот використовував спеціальну обертову фрезу, яка вирізає циліндричні частини бетону, діаметром 70 міліметрів. Ця фреза, встановлена на кінці одного маніпулятора, дозволяє відбирати проби з бетону підлоги, стелі, стін, а велика глибина проникнення дозволяє з'ясувати розподіл рівня проникнення зараження в залежності від товщини бетону. Для очищення поверхонь від радіоактивних речовин робот використовував іншу спеціальну насадку, яка знімала верхній шар матеріалу, який подрібнювався і перетворювався в пил, збирається спеціальним пилососом.

Найближчим часом компанія TEPCO планує продовжити виконання робіт з дезактивації приміщень у якому буде задіяний робот MHI-MEISTeR. І після цього керівництво компанії може прийняти рішення про придбання кількох подібних роботів, які будуть виконувати інші роботи на станції Фукусіма, використовуючи всі доступні їм інструменти.

|