Menu

Роботи ERO, "пожирають" бетон, можуть швидко і тихо демонтувати старі будівлі, не піднімаючи хмари пилу

Роботы ERO, "пожирающие" бетон, могут быстро и тихо демонтировать старые здания, не поднимая облаков пыли


Руйнування старих будівель і споруд із залізобетону вимагає використання вибухових речовин і важкого будівельного обладнання, здатного зруйнувати бетон та відокремити найбільш цінні компоненти для їх повторного використання. В цьому процесі також використовується велика кількість води, яка перешкоджає виникненню хмар шкідливого пилу, що забруднює навколишнє середовище. Такі складності вищезгаданого процесу руйнування старих будівель приводять до того, що мало хто виконує повну утилізацію, найчастіше залишилися шматки будівельних матеріалів і бетону вивозять за межі міської межі і звалюють, перетворюючи місцевість за містом в подобу постапокалипсического ландшафту. Однак, все це може змінитися в майбутньому, завдяки використанню спеціалізованих роботів, які можуть "пожирати" бетон, роблячи це швидко, тихо і не піднімаючи хмари пилу.

"Робот ERO Concrete Recycling Robot був розроблений для швидкого ефективного демонтажу бетонних споруд. Завдяки деяким унікальним технологічним рішенням він робить це, не залишаючи ніякого сміття, не піднімаючи пилу, а велика частина отриманих матеріалів годиться для повторного використання при зведенні нових будівель" - розповідає Омер Хэкайомероглу (Omer Haciomeroglu), студент-випускник інституту Umea Institute of Design, - "Все це робот робить за допомогою струменя води під високим тиском, яка руйнує бетон або інший будівельний матеріал, перетворюючи це в беспыльную вологу субстанцію, яку можна легко розділити і упакувати в спеціальну тару".

Ідея використання роботів типу ERO полягає в тому, що ці роботи зможуть самостійно визначити послідовність демонтажу будівлі, керуючись чисельністю їх групи і особливостями конструкції кожного конкретного будинку. Для роботи групи роботів не потрібно ніяких додаткових матеріалів, крім електричної енергії, води та пакувальної тари.

"Робот ERO руйнує бетон за допомогою струменя води високого тиску і за допомогою вакуумної системи збирає отриману субстанцію. Спеціальний сепаратор дозволяє розділити сміття від цементу і води, після чого вологий цементний розчин пакується у спеціальну герметичну тару і може бути переміщений до місця будівництва інших будівель. Чистий сміття пакується у великі мішки, які переміщуються на станції утилізації та переробки, а витрачена вода збирається, фільтрується і подається назад в систему".

"За допомогою вакуумної системи робота ERO можна прибирати не тільки бетон, а й штукатурку, порох, іржу, які можна використовувати в якості наповнювача для будівельних сумішей" - пояснює Омер Хэкайомероглу, - "Будь-яка частина старої бетонної конструкції може бути утилізована і знову використана для виготовлення нових будівельних стандартних блоків".

Незважаючи на те, що деякі вузли конструкції робота ERO опрацьовані досить детально, він поки ще залишається в більшій частині тільки ідеєю. Але це може змінитися в самий найближчий час завдяки тому, що цією ідеєю зацікавилися деякі впливові будівельні організації, які збираються зробити все можливе для втілення цієї ідеї в реальності.

|