Menu

Машини-монстри: Crabster CR200 - найбільший у світі підводний крокуючий робот

Машины-монстры: Crabster CR200 - самый большой в мире подводный шагающий робот


Всілякі роботизовані підводні апарати грають дуже важливу роль в справі досліджень морів і океанів, в операціях з контролю екологічного моніторингу та при проведенні пошуково-рятувальних робіт. Більшість з таких апаратів для пересування під водою використовують пропелери або водометні двигуни, що дозволяють їм маневрувати і пірнати на великі глибини. На жаль, в світовому океані є безліч місць, куди подібні плавучі апарати дістатися просто не в змозі, їм не дають цього зробити сильні горизонтальні або вертикальні підводні течії. Для вирішення проблеми боротьби з течіями дослідники з корейського інституту KIOST (Korean Institute of Ocean Science and Technology) пішли іншим шляхом і взяли за основу конструкції нового підводного апарату будова тіла одного з морських мешканців - краба. І результатом їх роботи став робот Crabster CR200, який є на сьогоднішній день самим великим підводним крокуючим роботом.

Розміри робота Crabster CR200 складають 2.42 метра в довжину, 2.45 метра в ширину і 2 метри у висоту. У складеному стані цей робот, вагою в 600 кілограм, уміщається в стандартному морському контейнері, довжиною 6 метрів, що дозволяє без особливих труднощів здійснювати його транспортування до місця призначення. Другий подібний контейнер займає обладнання системи дистанційного управління разом з місцями для людей-операторів.

Машины-монстры: Crabster CR200 - самый большой в мире подводный шагающий робот


За допомогою спеціального підйомного крана робот Crabster CR200 опускається на морське дно на глибину до 200 метрів, звідки він починає рухатися своїм ходом. Рухова система робота складається з шести ніг, налічують в цілому 30 механічних суглобів. Як у краба або омара, у робота Crabster CR200 дві передні кінцівки виконують функції маніпуляторів, оснащених захопленнями, за допомогою яких можна взяти будь-які предмети допустимих габаритів і маси, і помістити їх в спеціальні контейнери, розташовані на зовнішній частині корпусу робота. Оболонка корпусу робота має спеціальну форму, завдяки якій робот, пересуваючись в умовах швидких підводних течій, відчуває мінімальний опір і завжди знаходиться в стійкому стані.

Для управління роботом Crabster CR200 потрібна злагоджена робота команди з чотирьох чоловік. Пілот керує переміщенням та положенням робота, другий пілот працює з маніпуляторами, прожекторами і камерами. Навігатор планує маршрут руху і відстежує його дотримання. Інженер займається контролем роботи всіх систем робота і додатково стежить за показаннями двох гідролокаторів та інших датчиків. У зв'язку з тим, що енергія, яка потрібна для роботи робота Crabster CR200, надходить йому з поверхні через гнучкий кабель, робот може перебувати на глибині скільки завгодно тривалий час. Робот обладнаний скануючим гідролокатором з високою роздільною здатністю, акустичними камерами, акустичної системою стеження ADCP (acoustic doppler current profiler) і декількома звичайними оптичними камерами.

Машины-монстры: Crabster CR200 - самый большой в мире подводный шагающий робот


За рахунок унікальних використаних технічних рішень робот Crabster CR200 здатний ефективно діяти в умовах швидких підводних течій, швидкість яких може перевищувати 1.5 метра в секунду, чого достатньо навіть для того, щоб зірвати маску з аквалангіста. У минулому році фахівцями інституту KIOST була успішно проведена програма випробувань робота, а вже в цьому році він відправиться для проведення реальних досліджень затонулих суден в деяких точках океану, туди де присутні швидкі підводні течії.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.





|