Menu

Робот Robonaut освоює професію космічного лікаря

Робот Robonaut осваивает профессию космического врача


Відомо, що майже всі існуючі нині роботи демонструють найвищу ефективність лише при виконанні певного кола завдань, під які спочатку розроблялася і створювалася їх конструкція. На відміну від цього люди універсальні, здатні вирішувати широке коло самих різнопланових завдань, і людському розуму цілком під силу розробити конструкцію універсального робота, який зможе швидко і точно виконати абсолютно будь-яку роботу, незважаючи на її складність. Але завдання створення таких роботів неймовірно важка і складна і це є причиною, чому такі роботи були створені досі і з-за якої один з найбільш універсальних роботів на сьогоднішній день, робот Robonaut, почав освоювати професію космічного медика.

В даний час всі люди-астронавти, які відправляються в космос, мають високий рівень інтелекту і багаж багатого досвіду. В більшості своїй всі астронавти мають звання доктора, але не того лікаря, який займається лікуванням людей, а науковий ступінь доктора в якій-небудь області науки і техніки. У програму передпольотної підготовки астронавтів і космонавтів входить обов'язковий курс медичної підготовки, що включає в себе отримання базових знань та вміння надавати медичну допомогу. Незважаючи на це, у складі кожної експедиції завжди присутній кваліфікований медик, але що, якщо на навколоземній орбіті, на шляху до Марса або Місяці відбудеться що-небудь незвичайне і людина-доктор сам перетвориться у пацієнта?

Замість того, щоб тягнути в космос купу медичних роботів, таких, як робот-хірург " da Vinci", було б логічніше дати всі необхідні медичні знання і навички більш універсальному роботу, такого, як робот Robonaut, який в даний час вже знаходиться на борту Міжнародної Космічної Станції. Володіння таким досвідом дозволить цьому роботові в критичній ситуації діяти самостійно, виробляючи навіть нескладні хірургічні операції, а більш складні операції й лікування можуть проводитися кваліфікованими людьми-медиками за допомогою систем дистанційного управління та телеприсутності.

В даний час керівництво НАСА вже привернуло до роботи кількох висококваліфікованих медиків, що спеціалізуються в різних напрямках. Ця група займається розробкою методів і технологій надання медичної допомоги з урахуванням особливостей функціонування конструкції робот Robonaut, але дослідження ще в ранній стадії і пройде ще чимало часу, перш ніж будь-який чоловік-астронавт зможе звернутися до роботу зі скаргою на головний біль, біль у шлунку або на загальне нездужання.

Освоєння робот Robonaut професії медика цілком вписується в тенденцію все більшого і більшого використання робототехнічних пристроїв в справі освоєння ближнього і далекого космічного простору. Може бути в майбутньому, саме завдяки підтримці з боку універсальних роботів, здатних працювати в будь-яких умовах навколишнього середовища, люди отримають необхідну їм медичну допомогу, яка послужить запорукою успіхів місій з освоєння простору Сонячної системи.



|