Menu

Роботи-терміти зможуть побудувати колонії на Місяці і Марсі без допомоги людей

Роботы-термиты смогут построить колонии на Луне и Марсе без помощи людей


Автоматизовані роботи-терміти, здатні здійснювати будівництво складних структур, не вимагаючи ніякого людського втручання за винятком початкового програмування, можуть стати тим, що змінить подальший шлях розвитку будівельних технологій, методів роботи аварійних рятувальних служб, освоєння космічного простору і інших поверхонь планет. Проект TERMES, реалізований протягом чотирьох років дослідницькою групою самоорганізовуваних систем Гарвардського університету, в основі якого лежить моделювання поведінки колонії термітів, має кінцеву мету створення масштабованої системи штучного інтелекту, в основі якої лежать найпростіші роботи, здатні вже зараз спільними зусиллями будувати вежі, піраміди та інші споруди, зводячи навіть додаткові елементи, що дозволяють роботам підніматися вище.

Даний проект має абсолютно інший підхід до організації робіт, ніж традиційна ієрархічна система, в якій основний план рухається, дроблячись на безліч дрібних завдань, від керівників вищої ланки через низку менеджерів і фахівців до безпосереднім виконавцям. Замість цього, модель колонії термітів передбачає виконання робіт кожним роботом відокремлено, без всякого централізованого керівництва. Дослідники пояснюють, що роботи діють за допомогою принципу стигмергии (stigmergy), принципу неявних комунікацій, коли кожен індивідуум розпізнає зміни навколишнього середовища і коригує свої плани в зв'язку з цими змінами.

Роботы-термиты смогут построить колонии на Луне и Марсе без помощи людей


Завдяки використанню принципу стигмергии, роботи TERMES можуть працювати групами від декількох примірників до кількох тисяч, виконуючи одну задачу, але абсолютно не спілкуючись один з одним. Коли робот стикається з різною стадією прогресу будівництва, він самостійно визначає місце, куди йому необхідно перемістити переносимий їм "цегла". Відсутність централізованого управління означає, що система в цілому є вкрай високий рівень надійності, вихід з ладу одного примірника робота не призводить до непрацездатності системи, а решта роботи продовжують роботу, не помічаючи цього факту. Такий підхід дозволяє зробити роботів максимально простими, адже їм не потрібно наявності радіо - або іншого комунікаційного каналу, що працює на інших принципах. Роботи TERMES, створені гарвардскими дослідниками, мають всього по чотири датчика, по три незалежних приводу і нескладний механізм, що дозволяє брати, переносити та укладати будівельні блоки.

Здатність роботів-термітів діяти в автономному режимі, орієнтуючись лише на зміни в навколишньому середовищі, може бути застосована у створенні роботів-будівельників наступного покоління, які можуть справлятися з роботою в умовах надзвичайних ситуацій, таких, як урагани і повені, швидко зводячи захисні споруди з мішків з піском, кам'яних блоків і підручного матеріалу. Більше того, такі роботи можуть використовуватися в якості авангардного загону, посланого на інші планети для організації майбутніх форпостів людства.





|