Menu

Prosthesis - экзскелет-робот, що приводиться в дію рухами тіла людини

Prosthesis - экзскелет-робот, приводимый в действие движениями тела человека


Люди вже досить давно мріють про те, щоб запакувати свої ніжні і тендітні тіла в металеву оболонку, яка дозволить збільшити їх витривалість, силу і захистить від різних згубних зовнішніх впливів. Ця тема є однією з улюблених тем багатьох науково-фантастичних творів, досить згадати тільки Елен Риппли з "Чужих" і Тоні Старка з "Залізної людини", які змогли впоратися з навалившимися на них неприємностями тільки завдяки своїм механічним экзоскелетам або високотехнологічним костюмах. В даний час вже з'являються різні види екзоскелетів, над їх розробкою працюють всі кому не лінь, починаючи від компанії Sony і закінчуючи компаніями, підрядниками американських збройних сил і НАСА. Слід зазначити, що майже всі розроблені нині екзоскелети є високотехнологічними пристроями, наповненими приводами, сенсорами та комп'ютерами, але одна група ентузіастів збирається буквально перевернути догори ногами усталені принципи створення подібних пристроїв.

Prosthesis - экзскелет-робот, приводимый в действие движениями тела человека


Ентузіасти, які стоять позаду проекту Prosthesis, бачать світ майбутнього, наповнений не високоінтелектуальними роботами, здатними здійснювати самостійні дії. З їх точки зору, все керування робототехнічними пристроями повинно покладатися на інтелектуальну міць людського розуму і здійснюватися з допомогою м'язових зусиль людського тіла.

Свої ідеї вони реалізовують у вигляді робота-екзоскелета, висота якого сягає висоти другого поверху, всередині якого знаходиться людина-пілот, керуючий рухами робота за допомогою власних рухів рук і ніг, одягнених у спеціальні рукавиці та взуття. Згадані вище рукавиці та взуття не є пристроями, наповненими датчиками та іншими електронними органами управління. Вони являють собою рухливі кінцеві органи управління гидравлическо-пневматичної системи, що приводиться в дію гідравлічним насосом, потужністю 50 кВт. Гідравлічна система є своєрідним підсилювачем, передає посилені рухи рук і ніг людини до кінцівок робота-екзоскелета Prosthesis. Ніякої електроніки, ніяких комп'ютерів, лише тільки старомодна механіка і гідравліка.

Prosthesis - экзскелет-робот, приводимый в действие движениями тела человека


Можна припустити, що як тільки створення роботів Prosthesis буде завершено, то ці велетенські міхи почнуть патрулювати вулиці або відправляться на полі бою, отримавши в своє розпорядження системи озброєнь. Але в учасників групи Prosthesis є своя точка зору, вони бачать майбутнє своїх роботів в організації нових видів робо-спорту, який може стати аналогом гонок NASCAR, бігу на короткі дистанції, сумо або боїв без правил. Слід зауважити, що виступи кожного робота Prosthesis в одному з видів робо-спорту не будуть залежати від потужності його бортового комп'ютера і програмного забезпечення. Все буде залежати т навичок, вміння, досвіду, сили і витривалості людини-пілота, що зробить такої робо-спорт наближеним до звичайних спортивних змагань.

І у висновку варто відзначити, що той, хто зацікавився незвичайними роботам Prosthesis, зможе в найближчому майбутньому спробувати себе в якості пілота. Для цього необхідно відвідати сторінку проекту на сервісі Indiegogo і залишити заявку. Участь у випробуваннях протягом одного дня обійдеться в 300 доларів і на суму вартості поїздки до Ванкувера, Канада, і назад.



|