Menu

Захоплення робота, виготовлений із заповненого кави повітряної кульки, може взяти будь-який предмет.

Захват робота, изготовленный из заполненного кофе воздушного шарика, может взять любой предмет.


Захоплюючі механізми роботів є одним з найбільш складних вузлів цих машин. Але, в даний час ще не один з таких вузлів не може зрівнятися по функціональності з рукою людини, яка може вхопитися за предмет практично будь-якої форми і підняти його без пошкоджень. У цій статті я представляю вам універсальний захоплення, розроблений дослідниками Корнуелльского університету, університету і компанії iRobot, який, незважаючи на незвичність конструкції, функціонує дуже добре, дозволяючи захоплювати і переміщати будь-які об'єкти.

Захват робота, изготовленный из заполненного кофе воздушного шарика, может взять любой предмет.


В основі ідеї цього захоплення виступила всім відома вакуумна упаковка кави, яка володіє високою твердістю. Але варто тільки порушити цілісність упаковки, вона стає м'якою і податливою. Цей ефект називається фазовим переходом гранульованих матеріалів при зміні значення зовнішнього впливу. По суті новий захоплення і являє собою вакуумну упаковку кави, але замість жорсткої товарної оболонки кави насипаний всередину щільного гумової оболонки, що володіє гнучкістю і пластичністю. Вакуум всередині цієї оболонки створюється за рахунок вакуумного компресора, выкачивающего повітря з внутрішнього простору захоплення.

Поміщаючи цей маніпулятор, що знаходиться в розм'якшеному стані, на будь-який предмет можна домогтися того, що він прийме форму цього предмета. Після цього з внутрішнього простору захоплення відкачується повітря, він твердне і надійно захоплює предмет, після чого з його допомогою можна підіймати, переміщувати й утримувати предмети досить складної форми, не порушуючи їх цілісності.



Звичайно, кавову гущу в захопленнях реальних роботів навряд чи будуть використовувати, так і гумова оболонка цього захоплення не дуже міцна, але це всього лише демонстрація технології, яка зможе стати основою для простих адаптивних систем, які зможуть швидко захоплювати об'єкти будь-якої складності. А заміну кави і гумі, я думаю, дослідники та інженери знайдуть без проблем.





|