Menu

Cubli - робот-куб, який може балансувати, рухатися і стрибати, стоячи на одній з граней або вершин

Cubli - робот-куб, который может балансировать, двигаться и прыгать, стоя на одной из граней или вершин


Кубічна форма більш підходить для матеріалів, використовуваних в будівництві яких-небудь об'єктів, і менше всього підходить в якості форми для об'єктів, здатних пересуватися і здійснювати складні рухи. Це твердження вдалося спростувати дослідникам з Інституту управління та динамічних систем (Institute for Dynamic Systems and Control) Швейцарського федерального технологічного інституту в Цюріху (Swiss Federal Institute of Technology, ETH Zurich), які створили незвичайного робота, корпус якого має форму куба зі стороною близько 15 сантиметрів. Цей робот, що одержав назву Cubli, може балансувати, стоячи на будь своєї межі або вершині, підстрибувати і переміщатися, катаючись як кубик гральних кісток.

Cubli - робот-куб, который может балансировать, двигаться и прыгать, стоя на одной из граней или вершин


Робот Cubli підтримує рівновагу і рухається за рахунок обертання трьох коліс-маховиків, встановлених уздовж осей трьох основних просторових координат. Різке гальмування або прискорення обертання цих маховиків дає роботу достатній імпульс, якого вистачає і для утримання його в рівновазі і для здійснення ним переміщення. Завдяки кільком вбудованим датчикам, в числі яких знаходяться твердотільні гіроскопи і акселерометри, робот може підтримувати баланс, стоячи не тільки на рівній поверхні, але і на поверхні, розташованої під досить гострим кутом.

Слід зауважити, що система інерційних маховиків, подібна використаної в роботі Cubli, вже використовується для стабілізації положення в просторі деяких штучних супутників і космічних апаратів. Саме із-за поломок двох таких коліс-маховиків вийшов з ладу відомий космічний телескоп Kepler, який в даний час всіма силами намагаються повернути в стрій інженери місії. А інші дослідні групи розглядають подібні інерціальні рухові системи з метою їх використання в роботах, які будуть проводити дослідження на поверхні інших планет і космічних тел.

Cubli - робот-куб, который может балансировать, двигаться и прыгать, стоя на одной из граней или вершин


Слід зазначити, що робот Cubli є не єдиним роботом кубічної форми, здатним пересуватися за рахунок вбудованої інерціальної системи. Раніше в цьому році ми вже розповідали про кубічних роботах M-blocks, розроблених фахівцями Массачусетського технологічного інституту, які мають на своїх площинах і гранях магнітні засувки, які дозволяють цим роботам зчіплюватися один з одним, утворюючи різні форми. І хоча роботи M-blocks не можуть балансувати, стоячи на одній з вершин, як це може робот Cubli, вони можуть стрибати набагато вище швейцарського робота і здійснювати впорядковані руху прямо в процесі польоту.



|