Menu

Оголошено остаточні результати змагання DARPA Robotics Challenge

Объявлены окончательные результаты соревнования DARPA Robotics Challenge


У суботу, 21 грудня 2013 року, відбулося офіційне завершення одного з найвидатніших подій поточного року в області робототехніки, змагання DARPA Robotics Challenge. До вечора цього дня всі 17 команд, які брали участь у змаганні, закінчили виконання обов'язкової програми, яка складається з восьми різних завдань, журі конкурсу зробило остаточний підрахунок зароблених командами очок, після чого була складена офіційна таблиця результатів.

Що ж означають ці оцінки, які давалися роботам за виконання кожного завдання? Кожне з восьми завдань могло принести команді максимум чотири очки. Кількість очок не залежало від часу виконання завдання, якщо робот вкладався у відведений 30-хвилинний проміжок часу. Окуляри давалися роботам за їх силу, спритність, рухливість і інші їх позитивні характеристики, а в будь-який момент команда могла перервати виконання будь-якого завдання або відмовитися від виконання певного завдання взагалі.

Вісім команд, яким дісталися верхні рядки фінальній таблиці, продовжать свою подальшу роботу завдяки додатковому фінансуванню Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA. Ці вісім команд, роботи яких зазнають значних доопрацювань і модернізації, знову зійдуться на "арені" фіналу конкурсу DARPA Robotics Challenge, який буде проходити в 2014 році. Слід зауважити, що до участі у фіналі можуть бути допущені і інші команди, що не потрапили у вісімку кращих, але фінансування для продовження робіт їм доведеться шукати самостійно.

Объявлены окончательные результаты соревнования DARPA Robotics Challenge


Ось як виглядає список фіналістів конкурсу DARPA Robotics Challenge:

1. SCHAFT
2. IHMC Robotics
3. Tartan Rescue
4. MIT
5. RoboSimian
6. Team TRACLabs
7. WRECS
8. Team TROOPER

Представники DARPA повідомляють, що кожна з наведених вище команд може отримати фінансування в розмірі до 1 мільйона доларів, але більш точна сума буде визначена в ході подальших переговорів при складанні належного контракту.

Нижче ми наведемо список всіх восьми завдань і вкажемо роботів, які найкраще впоралися з виконанням певного завдання:

Завдання 1 - Водіння транспортного засобу: WRECS
Завдання 2 - Подолання місцевості зі складним ландшафтом: SCHAFT
Завдання 3 - Сходи: SCHAFT
Завдання 4 - Подолання руїн: SCHAFT
Завдання 5 - Проходження дверей: IHMC Robotics
Задача 6 - Проходження стіни: IHMC Robotics
Задача 7 - Вентиль: THOR
Задача 8 - Шланг: SCHAFT

Як можна побачити з наведених вище списках, безумовним переможцем змагання DARPA Robotics Challenge стала команда японської робототехнічної компанії SCHAFT, власником якої є компанія Google, яка зробила нещодавно кілька значних придбань у цьому напрямку. Робот SCHAFT набрав 27 очок з 32 можливих, відірвавшись на недосяжну відстань від своїх найближчих конкурентів. Робот SCHAFT є модернізованим варіантом відомого робота HRP-2, вага якого становить близько 100 кілограмів, висота - 1.5 метра, а розмах його маніпуляторів - 1.3 метра. Згідно думку незалежних спостерігачів, "робот SCHAFT виявився сильнішим за всіх своїх конкурентів мінімум в 10 разів", і мова тут йде не просто про його фізичній силі.

Объявлены окончательные результаты соревнования DARPA Robotics Challenge


"Протягом кількох минулих місяців я не раз говорив в інтерв'ю різним видавництвам, те, що ми будемо вважати великим досягненням, якщо одна з сімнадцяти команд набере навіть половину з максимально можливої кількості очок" - розповідає Джилл Пратт (Gill Pratt), куратор змагання Robotics Challenge з боку DARPA, - "В результаті чотири команди набрали більше половини доступних балів, а найкраща команда майже впритул підібралася до верхньої планки. Ми вважаємо це неймовірним успіхом, який у багато разів перевершив наші очікування".





|