Menu

Новини з полів змагання DARPA Robotics Challenge

Новости с полей соревнования DARPA Robotics Challenge


В даний час в Майамі, Каліфорнія, проводиться одне з найзнаменніших подій цього року в області робототехніки, змагання DARPA Robotics Challenge. В рамках цього змагання сімнадцять механічних титанів з усіх куточків земної кулі борються за перше місце, виконуючи ряд складних завдань. Перше місце і приз у розмірі двох мільйонів доларів дістанеться "роботу-герою", який краще за інших впорається з подоланням перешкод, з розмотуванням пожежного рукава, з проходом крізь стіну і з підйомом по сходах.

Майбутні варіанти цих роботів, принаймні, деякі з них, будуть використовуватися з ліквідації наслідків можливих надзвичайних ситуацій в місцях, в яких умови навколишнього середовища небезпечні для людей та їх здоров'я.

Новости с полей соревнования DARPA Robotics Challenge


Десять з сімнадцяти команд, що беруть участь у змаганні, самі створили практично з нуля своїх роботів. Інші команди, обрані в ході попереднього "віртуального" етапу конкурсу DARPA Robotics Challenge, отримали роботів в нагороду. Цими роботами стали модифікації робота Atlas, створені компанією Boston Dynamics, яка тепер вже належить компанії Google, а фінансувала створення цих "подарункових" роботів, природно, Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA.



В ході змагання роботи отримують очки за їх силу, спритність, рухливість і здатність до самостійного виконання поставлених завдань. Всі роботи, які беруть участь у змаганні, є напівавтономні, що означає, що деякі дії виконуються ними по командам людини-оператора за допомогою системи дистанційного керування. Але найбільшу кількість очок будуть отримувати ті роботи, які зможуть впоратися з виконанням завдань самостійно, використовуючи заздалегідь закладену в них програму або використовуючи досвід виконання завдання, отриманий в ході тренувань.



На виконання кожного завдання роботам відводиться по тридцять хвилин часу. А переможцями цього етапу змагання стануть вісім роботів, команди яких отримають додаткове фінансування від DARPA і які зійдуться у фіналі конкурсу, який відбуватиметься в наступному році.



Самим складних завданням для роботів є підйом по сходах. "Це вимагає множинного контролю положень всіх частин тіла робота і розробки єдиної стратегії руху тіла робота в цілому", - розповідає Джессі Хердус (Jesse Hurdus), інженер компанії TORC Robotics і член команди Team VIGIR, - "Найбільшою небезпекою цього завдання є можливість падіння робота з великої висоти під час підйому, після чого він навряд чи зможе продовжити участь у змаганні".



Для робота RoboSimian, розробленого фахівцями Лабораторії НАСА з вивчення реактивного руху, найбільш складним завданням є прохід крізь стіну. "Це вимагає від робота прикладання чималих зусиль. Завдання ускладнюється тим, що роботу потрібно не тільки пробити стіну, але і зробити це так, щоб краї отвору були прямими, а сам отвір мав трикутну форму" - розповідає Бретт Кеннеді (Brett Kennedy), керівник команди RoboSimian.



"Ми знаємо і бачимо, що всі роботи без винятку є дуже повільними і нестійкими. Їх рухи дуже схожі на рухи однорічної дитини, який пересувається, намагаючись вхопитися за різні предмети. Але з точки зору робототехніки і такі можливості існуючих роботів є чималим досягненням" - розповідає Джилл Пратт (Gill Pratt), один з координаторів програм DARPA.



Але, до наступного року, до фіналу конкурсу DARPA Robotics Challenge, ці "маленькі кроки", на які здатні сучасні роботи, повинні перетворитися в "впевнену ходу". У відповідності з цим буде підвищено та складність завдань, які доведеться виконувати роботам-фіналістам, і які вже будуть проводитися в умовах, максимально наближених до умов реальних надзвичайних ситуацій. А фахівці в області робототехніки прогнозують, що реальні робототехнічні рятувальні системи, з урахуванням нинішніх темпів розвитку цього напрямку, можуть з'явитися вже через 3-5 років.





|