Menu

Крихітний симпатичний робот Kirobo приступає до виконання своїх прямих обов'язків на борту космічної станції

Крошечный симпатичный робот Kirobo приступает к выполнению своих прямых обязанностей на борту космической станции


Доставлений на борт Міжнародної космічної станції (МКС) 4 серпня 2013 року на японському вантажному космічному кораблі Kounotori HTV4, крихітний симпатичний робот Kirobo приступив до виконання своїх обов'язків, заради яких він і був відправлений у космос. Мовчав протягом майже п'яти місяців перебування на космічній станції, робот Kirobo провів свій перший розмову з астронавтом японського космічного агентства JAXA Коічі Уокэта (Koichi Wakata).

Творець робота Kirobo Томотэка Тэкэхэши (Tomotaka Takahashi) розповів, що Коічі Уокэта ніяк не зможе передбачити те, що робот буде відповідати на його питання, адже для цього робот використовує вбудований великий словник, вибір якого здійснюється з допомогою високоінтелектуальних алгоритмів. І по мірі прогресу процесу спілкування астронавта з роботом цей словник буде постійно доповнюватися і змінюватися, роблячи робота більш досвідченим в області взаємодії з людьми.

"Навіть під час першого спілкування людини з роботом ми змогли помітити, що між ними вже почали встановлюватися деякі відносини. І це є величезним успіхом, що вплине на подальший розвиток інформаційних і робототехнічних систем, що взаємодіють з людьми", - розповів Томотэка Тэкэхэши.

Цілком природно, вчені з цікавістю спостерігати, як будуть розвиватися подальші взаємовідносини між Коічі Уокэта і роботом Kirobo. Уокэта прибув на борт космічної станції в листопаді, а в березні місяці збирається прийняти на себе командування станцією. І, схоже, що новий роботизований "приятель" Уокэты отримає посаду заступника командира екіпажу до травня наступного року, коли Коічі Уокэта повернеться назад на Землю. Сам робот Kirobo повернеться на землю в кінці 2014 року на відповідному "попутного" транспорті.

Японське космічне агентство JAXA опублікувала відеоролик, на якому знята вся перша бесіда робота Kirobo з астронавтом Коічі Уокэта, яка відбувалася 6 грудня 2013 року. На цьому відео можна побачити, що робот-крихітка, за винятком деяких незручних моментів, цілком успішно впорався з пошуками відповідей на питання астронавта, що говорить про правильній роботі його складної системи управління і алгоритмів розпізнавання голосової інформації.



|