Menu

DelFly Explorer - перший мініатюрний літальний апарат, здатний до самостійних польотів

DelFly Explorer - первый миниатюрный летательный аппарат, способный к самостоятельным полетам


Наші читачі, напевно, чули, і не раз, про різноманітні мініатюрних літальних апаратах класу MAV (Micro Air Vehicle). І серед цих апаратів досить часто зустрічаються апарати, здатні літати як метелик, бабка або пташка-колібрі, за рахунок швидких або повільних помахів їх крил. Але, на жаль, ні один з таких апаратів не володів повною автономією, він завжди залишався на "прив'язі" тонких електричних провідників, що зв'язують апарат із зовнішнім джерелом енергії чи обладнанням системи управління. І ось нещодавно, група у складі чотирьох осіб з Технологічного університету Дельфта (Delft University of Technology), Нідерланди, оголосила про створення малогабаритного і легкого літального апарату DelFly Explorer, який, як вони вважають, "є першим у світі літальним апаратом з маховими крилами класу MAV, здатною літати в невідомою довкілля повністю в автономному режимі".

MAV DelFly Explorer має розмах крил до 28 сантиметрів, а його вага складає всього 20 грамів, що дорівнює вазі чотирьох аркушів паперу формату А4. На борту цього апарату встановлена система стереоскопічного бачення, що складається з двох камер і процесора, вага якої становить 4 грами. Ще 1 грам ваги літального апарату припадає на систему автоматичного управління польотом, до складу якої входять барометр, акселерометр і твердотільний гіроскоп. Крила апарату приводяться в рух мініатюрним електродвигуном, який черпає енергію з акумуляторної батареї, заряду якої вистачає на 9 хвилин безперервного польоту.

DelFly Explorer - первый миниатюрный летательный аппарат, способный к самостоятельным полетам


Апарат DelFly Explorer здатний літати, підтримуючи за рахунок барометра задану висоту. Його "зорова система не може похвалитися дуже високою якістю, але наявною у неї роздільної здатності цілком достатньо для визначення розташування перешкод і вимірювання відстані до них, а спеціальні алгоритми, що працюють на мікропроцесорі системи здійснюють компенсацію спотворень, що викликаються коливаннями апарату та різкими змінами напрямку "погляду" камер.

В існуючому вигляді літальний апарат DelFly Explorer може літати в межах одного замкнутого приміщення, уникаючи зіткнень з перешкодами. На жаль, апарат, точніше його система управління, не дозволяють йому проходити крізь дверні отвори і вікна, але така можливість буде додано апарату в самому найближчому майбутньому, що дозволить використовувати апарат DelFly Explorer в якості розвідника-шпигуна або в якості дослідницького літального апарату.

Типовою областю використання апарату DelFly Explorer і йому подібних є проведення розвідки і спостереження, хоча деякі з членів дослідницької команди вважають, що цей апарат можна використовувати в якості акторів всіляких повітряних шоу, в ролі яких до цього часу виступали лише апарати-квадрокоптеры.

DelFly Explorer є учже четвертим літальним апаратом з серії, розробка якої ведеться з 2005 року. Попередня модель DelFly Micro, що працює за допомогою дистанційного керування, навіть потрапила в Книгу рекордів Гіннеса як найменший літальний апарат у світі, обладнаний камерою.



|