Menu

Незвичайний робот-мавпа CHIMP готується до участі у змаганні DARPA Robotics Challenge

Необычный робот-обезьяна CHIMP готовится к участию в соревновании DARPA Robotics Challenge


Команда з університету Карнегі-Меллоун протягом досить тривалого часу працювала над створенням свого робота-мавпи CHIMP, має вельми незвичайну рухову систему і призначеного для участі в змаганні Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA Robotics Challenge. У перший раз про це роботі наші читачі почули в березні цього року, не в той час робота ще не існувало у вигляді єдиної конструкції. І за рекордно малий термін університетській команді вдалося втілити "в залізі" всі свої ідеї і зібрати робота CHIMP в остаточному вигляді, у вигляді, в якому він братиме участь у вищезгаданому змаганні, яке буде проходити в період з 20 по 24 грудня.

Необычный робот-обезьяна CHIMP готовится к участию в соревновании DARPA Robotics Challenge


Робот CHIMP, розроблений командою з університету Карнегі-Меллоун, у вертикальному положенні має розміри, порівнянні з розмірами нормальної людини. Його висота становить близько 160 сантиметрів, а важить він трохи більше 180 кілограм. Незважаючи на деякі "гуманоїдний" риси, робот не здатний пересуватися на нижніх кінцівках як людина. Робот переміщається, ставши на всі чотири кінцівки, які мають незалежні гусеничні катки, і пересувається як танк, нагадує механічну горилу. Для виконання різних робіт робот CHIMP має досить довгі руки-манпуляторы, довжина яких в розгорнутому вигляді становить близько трьох метрів.

Тіло і кінцівки робота CHIMP містять механічні суглоби чотирьох різних типорозмірів, які були розроблені і виготовлені фахівцями університетського Національного центру розробки робототехніки (National Robotics Engineering Center). Кожен суглоб має власний привід і гальмівну систему, що забезпечує високу точність позиціонування, зберігаючи потужність суглоба на максимально високому рівні, самий "сильний" суглоб може розвинути зусилля в 140 кілограмів. Кожна "рука" робота CHIMP має по сім суглобів, кількість яких визначає кількість ступенів свободи кінцівки, а кожна "нога" робота має по шість суглобів.

Необычный робот-обезьяна CHIMP готовится к участию в соревновании DARPA Robotics Challenge


Команда університету Карнегі-Меллоун носить назву Tartan Rescue Team і є однією з 17 команд, роботи яких будуть приймати участь у конкурсі DARPA Robotics Challenge. Слід зазначити, що у складі цих команд нещодавно відбулися деякі зміни, пов'язані з поглинанням компанією Google відомої робототехнічної компанії Boston Dynamics. Метою вищезазначеного змагання є розробка роботів, які можуть надати людям величезну допомогу, працюючи в небезпечних для людини місцях районів стихійних лих і техногенних катастроф. На першому етапі конкурсу фахівці DARPA відберуть з усіх команд кілька команд, які отримають додаткове фінансування і стануть учасниками фіналу конкурсу, який буде проходити в грудні цього року.







|