Menu

Машини-монстри: Механізм Артура Гэнсона, який робить один оборот за 2.3 трильйони років

Машины-монстры: Механизм Артура Гэнсона, который совершает один оборот за 2.3 триллиона лет


Цей механізм, створений Артуром Гэнсоном (Arthur Ganson), не виконує жодної корисної роботи. Зате він може "винести розум" кожній розсудливій людині, будучи наочною демонстрацією масштабів часу, якими вчені-астрономи звикли обчислювати вік галактик, зоряних скупчень і інших великомасштабних космічних об'єктів. Двигун механізму, який обертається зі швидкістю 200 оборотів в хвилину, приводить в рух послідовність з дванадцяти ідентичних механізмів. При цьому вал останнього механізму замурований у шматок бетону, з яким не відбувається абсолютно нічого, що можна помітити людським оком, при роботі всього механізму в цілому.

Весь фокус машини Артура Гэнсона полягає в тому, що кожен з його 12 механізмів має передавальний коефіцієнт частоти обертання 1 до 50. Неважко підрахувати, що перший механізм обертається зі швидкістю 4 обороту в хвилину, другий механізм здійснює за одну годину 4.8 обороту, а далі швидкості обертання механізмів сповільнюються спочатку до земних масштабів геологічних епох і закінчуються воістину космічними масштабами часу, адже саме останнє колесо механізму робить повний оборот, принаймні, теоретично може його здійснити через 2.3 трильйони років.

Ось швидкості, з якими обертаються колеса всіх дванадцяти механізмів машини Артура Гэнсона:
3-е колесо - 1 оборот за 10.4 години
4-е колесо - 1 оборот за 3.1 тижня
5-те колесо - 1 оборот за 2.98 року
6-е колесо - 1 оборот за 149 років
7-е колесо - 1 оборот за 7452 року
8-е колесо - 1 оборот за 372.6 тисяч років
9-е колесо - 1 оборот за 18.6 мільйонів років
10-е колесо - 1 оборот за 932 мільйони років
11-е колесо - 1 оборот за 47 мільярдів років
12-е колесо - 1 оборот за 2.3 трильйони років

Слід зазначити, що рух механізмів машини Артура Гэнсона перестає бути помітним для людського ока вже після четвертого колеса. А у самої машини, так само як і у шматки бетону, у який вмонтована вісь останнього механізму, немає жодних шансів дожити до того моменту, коли поворот вала почне руйнувати бетонний блок. Невблаганний час, корозія металу та інші несприятливі фактори зруйнують цю машину набагато раніше, ніж вона зможе завершити один повний оберт.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.



|