Menu

Земля vs. Сонце, або про зміну магнітних полюсів

Земля vs. Солнце, или о смене магнитных полюсов


В нашому житті є два величезних магніту, що надають неабиякий вплив на все навколишнє, це Земля і Сонце. І в обох цих природних магнітів є тенденція до періодичної зміни полюсів. На Сонці це відбувається досить часто, майже кожні 11 років. Земля ж змінює полярність свого внутрішнього магніту вкрай нерегулярно, з проміжками в мільйони років між цими подіями. Такі кардинальні відмінності в сутності явищ одного і того ж порядку є наслідком відмінностей будови і динаміки цих двох космічних тел.

Перемикання полярності сонячного "магніту" викликано тим, що Сонце є гігантським кулею з обертової маси надгарячої струмопровідної плазми. Як пояснює доктор Ян о'ніл (Dr. Ian o'neill), один з вчених-астрофізиків: "протягом 11-річного сонячного циклу динаміка найближчої до нас зірки кардинально змінюється. Під час руху від "сонячного мінімуму" до "сонячного максимуму" маса плазми змінює характер свого обертання, обертання маси на екваторі Сонця відбувається швидше, ніж обертання біля полюсів. Така відмінність "натягує" магнітне поле Сонця, яке впливає на саму сонячну плазму, як гумку рогатки. І при наближенні циклу до сонячного максимуму відбувається "спуск" цієї системи, що перебуває у вкрай нестабільному стані, що призводить до виникнення низки досить складних магнітних і електричних явищ на Сонці, закінченням яких є зміна магнітних полюсів".

На відміну від Сонця, магнітне поле Землі виробляється у зовнішньому шарі ядра планети. Це шар рідкого ядра, товщиною приблизно 2 тисячі кілометрів, що складається переважно з розплавлених заліза і нікелю. Температурні конвекційні потоки в цій рідині, поряд з впливом обертання Землі, змушують цю рідину обертатися, що стає причиною виникнення сильних електричних струмів, що течуть через весь обсяг земного ядра. Цей нескінченний електромагнітний цикл називається геодинамо, а його існування є поясненням причин виникнення магнітного поля нашій та деяких інших планет. Але, зрідка, можуть скластися унікальні умови, зміни напрямку рухів потоків рідини в земному ядрі, що приводить до зміни полюсів магнітного поля.

У деяких науково-фантастичних творах звучить ідея про те, що зміна магнітних полюсів є чимось на зразок катастрофи вселенського масштабу, яка зітре з поверхні планети все живе. Це абсолютно не так, звичайно, у момент зміни полюсів будуть відбуватися деякі не дуже приємні явища, але це не повинно сильно вплинути на саму Землю, на цивілізацію і навіть на фортецю вашого ранкової кави. Просто в момент зміни полярності магнітне поле Землі значно ослабне, відкривши доступ до поверхні планети потоків шкідливих заряджених частинок від Сонця і з глибин космосу. "Природно, якщо магнітне поле зникне або ослабне, то до верхніх шарів атмосфери дістанеться більша кількість частинок космічного випромінювання. Деякі вважають, що це є проблемою, але насправді атмосфера землі досить товста і щільна для того, щоб поглинути ці частинки і захистити поверхню" - розповідає Кеті Джордан (Cathy Jordan), вчений з Корнуелльського університету.

Факт, що полярність магнітного поля Землі вже змінювалася за всю історію існування нашої планети кілька разів, давно вже відомий вченим. Підтвердженням цього є виявлені і вивчені вченими-геологами вулканічні гірські породи з різних епох. Коли ці породи у вигляді рідкої лави виходять на поверхню Землі, вони охолоджуються і застигають, але все це відбувається під впливом магнітного поля планети. Тому крихітні елементи структури цих порід, як стрілки мініатюрних компасів, орієнтовані у відповідності з лініями існуючого тоді магнітного поля і служать дороговказом його минулого конфігурації.

Оскільки вулканічна діяльність велася на Землі за весь час її існування, то у вулканічних породах була "відображена" так само вся її довга і детальна "магнітна" історія. Аналіз цих даних показує, що в історії немає даних про якихось катастрофічних подій і катаклізмів, які співпали за часом з моментами зміни полюсів магнітного поля.

Однак, зміна магнітних полюсів матиме чималий вплив на природу, на цивілізацію і на технології. На щастя, чи на жаль, за попередніми прогнозами зміна полюсів магнітного поля Землі може відбутися не раніше, ніж через кілька тисяч років, так що ні в кого з нині живучих людей немає ні найменшого шансу побачити це вживу.

|