Menu

Машини-монстри: найменша у світі книга на сьогоднішній день

Машины-монстры: Самая маленькая в мире книга на сегодняшний день


Відома японська друкована компанія Toppan Printing Со. Ltd, одним із напрямків діяльності якої є друк микроминиатюрных книг, на початку цього року представила своє нове творіння - мікро-книгу під назвою "Квіти кожного сезону /Shiki no Kusabana". Розмір кожної сторінки, що дорівнює 0.75 на 0.75 міліметра дозволяє цій книзі претендувати на звання самої маленької книги у світі. В даний час книга "Shiki no Kusabana" демонструється в Музеї печатки компанії Toppan в Токіо, де її можна придбати разом зі спеціальною лупою і копією великих розмірів за відносно невелику суму в 29400 японських єн, близько 300 доларів.

Ця микрокнига містить 22 сторінки, на яких надруковані назви і чорно-білі зображення квітів рослин, таких як японська вишня і японська слива, зростаючих в Японії і цвітуть у різні пори року. Але ці зображення і написи неможливо переглянути і прочитати не те, що неозброєним поглядом, але і навіть одягнувши досить сильні окуляри. Згідно інформації від компанії Toppan Printing, фахівці якої займаються виготовленням мікрокниг з 1964 року, символи, шириною близько 0.01 міліметра, були створені за допомогою технологій, що використовуються для створення захисту грошових знаків від підробки.

Машины-монстры: Самая маленькая в мире книга на сегодняшний день


В даний час представники компанії Toppan Printing подали заявку на рекорд в організацію Книги світових рекордів Гіннеса, збираючись стати володарями світового рекорду для самої маленької книги у світі. А нинішнім власником цього рекорду є 30-сторінкова книга "Хамелеон", розмір сторінки якої становить 0.8 міліметра, яка була виготовлена майстром-друкарем з Сибіру Анатолієм Коненко в 1996 році. До речі, на рахунку Анатолія Коненко коштує створення ще однієї микроминиатюрной книги - "Російського алфавіту", розмір сторінки якої становить 0.8 на 0.8 міліметра.

Слід додати, що найменшою точною копією реальної друкованої книги, що існує на сьогоднішній день, є микроминиатюрная копія канадської книги "Teeny Ted from Turnip Town". Ці мікроскопічна копія має розміри 0.07 на 0.1 міліметра, а її вартість оцінюється в 10 тисяч англійських фунтів. 30 сторінок цієї книги являють собою найтонші пластинки з відшліфованого прозорого кремнію, на якому викарбувано точна копія вмісту реальної книги.

Машини-монстри - все про виняткових машинах, механізмах і пристроях в світі, від величезних засобів знищення собі подібних до крихітних точних пристроїв, механізмів і всього того, що знаходиться в проміжку між ними.

|