Menu

Pixie Dust - незвичайний дисплей, пікселями якого є левитирующие в просторі частки

Pixie Dust - необычный дисплей, пикселями которого являются левитирующие в пространстве частицы


Технології акустичної левітації, які дозволяють утримувати невеликі об'єкти в повітрі за допомогою ультразвукових коливань, відомі дослідникам вже протягом декількох років. Але, всі розроблені раніше такі пристрої дозволяють маніпулювати в просторі у більшості випадків лише однією часткою. Дослідники Йоічі Очиэя (Yoichi Ochiai) з Токійського університету, Такаюкі Хоші (Takayuki Hoshi) з Технологічного інституту Nagoya і Юн Рекимото (Jun Rekimoto) з компанії Sony продемонстрували, що можливості акустичної левітації не обмежуються лише однією часткою. В якості демонстрації вони створили незвичайний дисплей Pixie Dust, здатний відображати рухомі зображення, що складаються з пікселів, у колі яких виступають сотні левітірующіе в повітрі невеликих частинок.

"Ми розробили принципово нову графічну систему, засновану на розширеній технології тривимірної акустичної маніпуляції. Як і в інших подібних пристроях в нашому пристрої крихітні частинки пластику утримуються в потенційних ямах силами тиску, що виникають у результаті складної взаємодії акустичних коливань, що передаються через повітря. Використовуючи створену нами технологію, ми можемо відтворити будь-які прості зображення шляхом переміщення в просторі крихітних об'єктів" - пишуть дослідники.

Частинки дисплея Pixie Dust розташовуються в просторі з інтервалом 4.25 міліметра, а точність керування положенням кожної частки становить близько 0.5 міліметрів. Потужності створюваного за допомогою ультразвуку силового поля достатньо для того, щоб утримувати в повітрі частки, виготовлені з матеріалу, щільність якого не перевищує 7 грамів на кубічний сантиметр. А максимальна швидкість, з якою система дозволяє переміщати утримувані частки, становить 72 сантиметра в секунду. Для контролю положення кожної частинки використовується система зворотного зв'язку, що використовує камеру, і, в принципі, всіх вищезазначених характеристик цілком достатньо не тільки для формування статичних зображень, але і для відображення найпростішої анімації.

На жаль, нам, звиклим до якісних плоским дисплеям, зображення на яких формується за допомогою крихітних світяться пікселів, складно уявити, де на практиці можна використовувати можливості дисплея Pixie Dust. Але, за умови наявності деякої частки уяви, можна уявити собі безліч видів застосування "акустичного" дисплея в області реклами, в області створення інтерактивних вітрин торгових точок і в індустрії розваг. І що більш очевидно, така технологія маніпулювання різними об'єктами в тривимірному просторі може успішно використовуватися в промисловості в процесах складання та самозбірки самих різних пристроїв.



|