Menu

Європа інвестує мільярд євро у створення Графенової Долини"

Европа инвестирует один миллиард евро в создание "Графеновой Долины"


Представники Європейської комісії (EC) оголосили минулого тижня про початок інвестування в розмірі одного мільярда євро в нову 10-річну програму по вивченню графену і пов'язаних з ним технологій. Кінцевою метою цієї великої програми є просування графену і пристроїв на його основі із стін науково-дослідних лабораторій на загальнодоступний споживчий ринок. Нова європейська програма, що отримала назву "The Graphene Flagship" є першою з багатьох глобальних наукових програм, які Європейський Союз збирається реалізувати в найближчі десять років. В рамках цієї програми, щомісячний бюджет якої складе 54 мільйони євро, об'єднають свої зусилля вчені з 76 академічних наукових установ і промислових груп з 17 європейських країн.

Всі наукові розробки, пов'язані з графеном, що ведуться в нинішній час мають перед собою єдину мету - знайти будь-які види практичного застосування цього матеріалу, володіє рядом унікальних фізичних, хімічних та електричних властивостей. Судячи з ситуації, що склалася сьогодні у цій галузі, і за відсутності технологій виробництва виробів з графена не слід очікувати початку масового використання графена раніше 2020 року. Саме тому в програму "The Graphene Flagship" залучено таку велику кількість академічних наукових установ, здатних розробити теоретичну базу і практичні технології, які в майбутньому будуть застосовуватись комерційними промисловими підприємствами.

Абсолютно незрозумілий вибір комісією Європейського Союзу координатора програми "The Graphene Flagship", яким став університет Чалмерса (Chalmers University), Швеція. Адже цілком логічно було б зробити координатором провідне європейське установа в області досліджень графена - британський Манчестерський університет, у стінах якого працюють Андрій Гейм і Костянтин Новосьолов, вчені, які стали лауреатами Нобелівської премії з фізики саме за відкриття графену. Крім цього, в минулому році Великобританія інвестувала 71 мільйон доларів в новий науковий центр з вивчення графену "Графен Hub" і замість того, що б створити нову "Графенових Долину" на базі вже наявного центру, Європейський Союз вирішив зробити новий центр десь в іншому місці, що викликає подив у деяких вчених і експертів-економістів.

З урахуванням великих інвестицій і тривалого терміну реалізації програми "The Graphene Flagship" можна розраховувати, що через деякий час в Європі з'явиться центр, який можна буде назвати "Графенової Долиною" за аналогією з американської "Силіконової Долиною", що об'єднує в собі науково-дослідні установи, які будуть проводити дослідження та розробляти графенові технології та виробниче промислове обладнання. Це науково-дослідна ядро буде оточена промисловими групами і окремими виробничими компаніями, серед яких буде достатньо велика кількість молодих компаній, що застосовують на практиці розроблені графенові технології. Залишається тільки сподіватися, що у Європейського Союзу вистачить далекоглядності надати молодим компаніям гідну всебічну підтримку і не попастися на досить поширену "вудку", яка полягає в тому, що великі компанії третіх країн скуповують "на корені" за невисоку вартість молоді компанії і користуються у своїх цілях результатами фундаментальних досліджень до інвестування яких вони не мали ніякого відношення.

|