Menu

Найменший у світі транзистор складається з єдиного атома фосфору.

Самый маленький в мире транзистор состоит из единственного атома фосфора.


Використання нанотехнологій в недалекому майбутньому може здійснити цілу революцію в галузі електроніки та обчислювальної техніки, багато недавні відкриття і досягнення в області нанотехнологій підтверджують це все більше і більше. Одним з таких останніх досягнень є створення командою вчених-фізиків університету Нового Південного Уельсу (University of New South Wales, UNSW) повністю працездатного транзистора, що складається з одного атома фосфору.

Новий транзистор є найменшим транзистором у всьому світі на сьогоднішній день. Але, незважаючи на це, транзистор володіє чудовими електричними і частотними характеристиками, що дозволяє розглядати вельми серйозно перспективу його застосування швидкодіючих електронних пристроях і високопродуктивних комп'ютерах майбутнього. Новий атомарний транзистор є крихітним пристроєм, він може замінити транзистори на напівпровідникових чіпах, які складаються з сотень тисяч і мільйонів атомів кремнію і інших речовин.

Ядро нового транзистора, атом фосфору, встановлений у проміжку між електродами електростатичного управління (затвор) і струмопровідними електродами (стік-витік). Підводять електричний струм і потенціал провідники мають також розміри лише в декілька атомів. Дослідники використовували скануючий тунельний мікроскоп (scanning tunneling microscope, STM) в якості робочого інструменту для пересування і установки атомів потрібних речовин на місце. Роботи з формування електродів нового транзистора проводилися в ізольованій камері в якій був створений надзвичайно глибокий вакуум. Для установки в структуру транзистор ключового атома фосфору був використаний процес літографії, а функціонував транзистор в захисній атмосфері з чистого водню.

У світі вже було зроблено декілька спроб створення транзисторів на основі одного єдиного атома, але переважна більшість цих спроб закінчилися невдало, а транзистори, створені в ході залишилися спроб, не забезпечували прийнятних електричних характеристик і частотних властивостей. Тому можна вважати, що успіх австралійських дослідників є першим успішним випадком створення транзистора на базі одного атома речовини.

|