Menu

Росія починає розробку бойового безпілотника на базі винищувача п'ятого покоління ПАК ФА Т-50

Россия начинает разработку боевого беспилотника на базе истребителя пятого поколения ПАК-ФА Т-50



Відповідно до недавньої заяви представників ТОВ "Об'єднана авіабудівна корпорація" (ОАК) в Росії розпочато розробку нового бойового безпілотного літального апарату (БПЛА), базою для якого послужить новий винищувач п'ятого покоління ПАК ФА Т-50. Проект зі створення безпілотника, схвалений російським Міністерством оборони, поки ще перебуває на ранній стадії попередніх досліджень, але деякі елементи його конструкції вже існують у вигляді креслень та ескізів.

"Технологічні рішення і переваги, забезпечені реалізацією програми ПАК-ФА Т-50, дадуть нам можливість без особливих труднощів реалізувати практично програму створення безпілотного літального апарату. І ми приступимо до цього відразу ж після того, як будуть визначені і погоджені всі основні вимоги до майбутньої системи" - розповів Михайло Погосян, президент ОАК, на який проходив нещодавно Міжнародному авіаційно-космічному салоні МАКС-2013.

Винищувач п'ятого покоління ПАК ФА Т-50, розроблений КБ "Сухого", про який ми чимало розповідали на сторінках нашого сайту, є бойовим літаком, який в майбутньому стане ядром повітряного флоту Росії. Це багатоцільовий всепогодний комплекс фронтової авіації абсолютно нового покоління демонструє найсучасніші стелс-технології, сверхманевреність і здатність використання широкого ряду озброєння різного класу. Величезну допомогу пілоту, що особливо важливо в умовах швидкоплинних повітряних операцій на високих швидкостях, надає інтелектуальна система "електронного пілота" і інша авіаційна електроніка, авіоніка, включаючи новітню радіолокаційну станцію сантиметрового діапазону з антенами на базі керованих активних фазованих антенних решіток.

Судячи з подібним завданням, які будуть вирішувати винищувач ПАК-ФА Т-50 і майбутній безпілотник, цей безпілотник успадкує майже всі вузли і компоненти винищувача практично без змін. Єдиною системою, яка буде піддана кардинальних змін, буде система управління літальним апаратом, яка отримає виконавчі елементи для керування літаком, системи супутникової телекомунікації, з допомогою яких буде здійснюватися дистанційне керування, і деякі інші елементи. Пізніше, що дуже ймовірно, бортові комп'ютери безпілотника будуть забезпечені інтелектуальним програмним забезпеченням, яке дозволить йому діяти повністю в автономному режимі, вирішуючи самостійно досить широке коло завдань, в тому числі і бойових.

В даний час досвідчений зразок винищувача п'ятого покоління ПАК ФА Т-50, який вперше піднявся в повітря на початку 2010 року і був вперше продемонстрований громадськості на авіасалоні МАКС два роки тому, проходить програму великих льотних випробувань на одному з випробувальних аеродромів.

|