Menu

Полювання на "Раптора"

Охота на "Раптора"


Австралійські військові аналітики агентства Air Power Australia, провели порівняльний аналіз винищувача п'ятого покоління Т-50 КБ "Сухого", прототип якого в даний момент проходить льотні випробування, з його американськими аналогами F-22 "Raptor" і F-35 Lightning II". За даними опублікованої доповіді - новий російський винищувач по цілому ряду характеристик перевершує існуючі зарубіжні аналоги.

Розробляється з кінця 90-х років в рамках програми "Перспективного Авіаційного Комплексу Фронтової Авіації (ПАК ФА), багатоцільовий винищувач Т-50 створено за новою аеродинамічною схемою з максимальним зменшенням теплової та оптичної помітності. Застосування великої кількості композитних матеріалів, до 70% в обшивці і до 40% у всій конструкції літака, що ускладнює його виявлення засобами радіолокації.

Охота на "Раптора"


Сам винищувач оснащений новітніми РЛС, розробки НДІ ім. В.В. Тихомирова, які в поєднанні з двома БЦВМ (Бортова Цифрова Обчислювальна Машина) забезпечують йому виявлення цілей на відстані до 400 км, одночасне супровід до 60 повітряних цілей і обстріл 16 з них. А системи Радіо-Електронної Боротьби (РЕБ) і придушення Інфрачервоних Головок Самонаведення (ІЧ ГСН) ефективно захищають Т-50 від засобів ППО. При цьому, як наголошується в доповіді, найбільші проблеми відчувають саме радари, які стоять на озброєнні армії США.

Також експерти відзначили видатні льотні характеристики Т-50. На даний момент апарат оснащений двома турбореактивними двигунами АЛ-41Ф-1А з вмонтованою цифровою системою управління і отклоняемым в двох площинах вектором тяги. Застосування двигунів з підвищеним ККД забезпечило виключно ефективне співвідношення тяги і маси винищувача, результатом чого стала "сверхманевреність", підвищення ракетно-бомбового навантаження, практичного стелі і швидкісних характеристик.

Охота на "Раптора"


Ще однією особливістю Т-50 є його паливний бак, незвично велику для літаків такого класу. Це дозволяє винищувачу набагато довше вести бойові дії і забезпечує йому значно більший радіус дії, ніж у F-22 і F-35.

Порівнявши такі характеристики Т-50 з аналогічними показниками американських винищувачів п'ятого покоління, австралійський експерт доктор Карло Копп, визнав російську новинку безсумнівним лідером серед конкурентів. На його думку, до початку масового виробництва у 2015 році, у російських інженерів є час внести в конструкцію можливі зміни і доопрацювання, довівши літак до верху досконалості, зробивши його безсумнівним лідером на дуже тривалий термін.

|