Menu

Нова бойова система компанії Boeing на базі твердотільного лазера перевершує всі очікування

Новая боевая система компании Boeing на базе твердотельного лазера превосходит все ожидания


Ймовірність досить швидкого появи на озброєнні бойових лазерних систем підвищилася на кілька пунктів завдяки успішним випробуванням і демонстрації представникам американських військових нової лазерної твердотільної системи компанії Boeing. Згідно з інформацією, опублікованою представниками компанії Boeing, система Thin Disk Laser system продемонструвала вихідну потужність, на 30 відсотків перевищує проектні вимоги, а високі якісні показники лазерного променя вже дозволяють розглядати цю систему як досвідченого тактичного лазерного озброєння.

Як випливає з її назви, в системі Thin Disk Laser (TDL) використаний тонкий дисковий лазер, один з типів твердотільних лазерів, розроблений ще в 1990-е роки. Замість стрижнів, що використовуються у переважній більшості твердотільних лазерів, в якості робочого тіла TDL-лазера використовується шар випромінюючого когерентний світло матеріалу, товщина якого в кілька разів і навіть у кілька десятків разів менше діаметра променя випромінюваного світла. Цей тонкий шар діє одночасно як резонатор, як підсилювач світла зовнішньої оптичної накачки і як дзеркало, відображає лазерний промінь.

Новая боевая система компании Boeing на базе твердотельного лазера превосходит все ожидания


Товсте підстава, на якій укріплений диск, виступає в якості тепловідводу, швидко відводить паразитне тепло, що виділяється при роботі лазера. Ефективне охолодження дозволяє значно, в рази, збільшити потужність і ефективність твердотільного лазера. У дослідному зразку системи Thin Disk Laser system компанії Boeing використовується не один великий дисковий лазер, система складається з безлічі невеликих промислових лазерів, які виробляють один високоенергетичний промінь світла.

Згідно з наявною інформацією, останній варіант лазерної системи Boeing має потужність лазерного променя, що перевищує значення 30 кВт. Це на 30 відсотків більше, ніж потрібно згідно з умовами програми Robust Electric Laser Initiative (RELI) Міністерства оборони США. "Остання демонстрація є доказом життєздатності ідеї створення лазерних систем військового призначення" - розповідає Майкл Рінн (Michael Rinn), віце-президент компанії Boeing і керівник даної програми, - "Для того, щоб стати реальним зброєю нового покоління лазер повинен мати високу потужність, залишаючись високоефективним з енергетичної точки зору. І нам вдалося створити систему, що задовольняє всім вимогам до вихідної потужності, якості лазерного променя і ефективності, яка вже зараз, звичайно, після деяких доопрацювань, може використовуватися в якості реального лазерного зброї".

|