Menu

Hydra - проект автоматичного підводного авіаносця, який буде приховано доставляти безпілотники безпосередньо в зону бойових дій

Hydra - проект подводного автоматического авианосца, который будет скрытно доставлять беспилотники непосредственно в зону боевых действий


Останнім часом військові різних країн приділяють велику увагу безпілотним літальним апаратам, залишаючи без належної уваги підводні безпілотні апарати, які в умовах сучасної війни також можуть зіграти дуже важливу роль. Але обидва типи безпілотних апаратів, як літають, так і підводних, володіють одним істотним недоліком - чим менше розміри самого апарата, тим менший радіус його дії. Розуміючи важливість цієї проблеми, Управління перспективних дослідницьких програм Пентагону DARPA розпочинає реалізацію програми "Hydra", в рамках якої будуть проведені роботи по створенню автоматичної субмарини, яка може в прихованому режимі прибути в точку ведення бойових дій, провести запуск безлічі літаючих безпілотників різного призначення або випустити невеликий флот підводних роботів.

Свою назву проект "Hydra" отримав він імені багатоголового міфологічного чудовиська, у якого замість однієї відрубаної голови виростали три нових. Ця ідея була закладена в принципи створення "підводного авіаносця".

На борту субмарини Hydra буде перебувати деякий кількість, яка ще не визначено остаточно, безпілотних літальних апаратів різних видів, потужностей і призначення, "упакованих" в стандартизовані герметичні контейнери, які будуть виступати і в ролі засобу запуску апарату з поверхні моря чи океану. Ці безпілотники можуть бути як одноразовими, так і багаторазовими, здатними після запуску і виконання бойового завдання повернутися на сушу або здійснити посадку на палубу звичайного авіаносця. Але до всіх них в рамках програми "Hydra" пред'являється кілька загальних вимог, вони повинні бути здатні розміщуватися і зберігатися в стандартному контейнері і повинні запускатися з цього контейнера з поверхні моря.

Hydra - проект подводного автоматического авианосца, который будет скрытно доставлять беспилотники непосредственно в зону боевых действий


Сам "підводний авіаносець" Hydra буде спроектований і створений з використанням останніх досягнень науки і техніки. Він повинен бути здатний приховано і безшумно пересуватися під водою, залишаючись невидимим від більшості сучасних систем виявлення підводних човнів, а при виході на поверхню його невидимість і скритність для радарів забезпечить використання стелс-технологій. Система управління субмариною буде володіти обладнанням, що дає можливості виявлення ворожих субмарин, суден і літаків, а її інтелекту буде достатньо для того, щоб уникнути виявлення і самостійно прибути в пункт призначення.

На борту субмарини Hydra, крім вантажу безпілотників, буде знаходитися комунікаційна система, з допомогою якої дані, зібрані обома типами безпілотників, можуть бути передані командуванню з наводного і підводного положення, через супутник або безпосередньо. Також розглядається варіант наявності енергетичної системи, яка дозволить заряджати акумуляторні батареї підводних апаратів прямо у воді для можливості їх багаторазового використання, що у багато разів збільшить їх цінність.

Програма "Hydra" реалізовуватиметься в три етапи. На першому етапі, в якому візьмуть участь багато підрядників, буде розроблено ряд технологій і рішень, які зроблять можливим створення субмарини Hydra. Пізніше, на наступних етапах, буде виготовлено один або декілька зразків субмарин, які почнуть проходити програму великих випробувань в різних умовах. Крім цього, в рамках програми будуть розроблені нові типи безпілотних літальних і підводних апаратів різних типів, які стануть "корисним вантажем" субмарини Hydra. Крім цього, не виключається можливість модернізації конструкції вже існуючих безпілотних апаратів з метою можливості їх використання в складі системи "Hydra".

|