Menu

Винищувач F-35B Lightning II здійснює свій перший вертикальний зліт

Истребитель F-35B Lightning II совершает свой первый вертикальный взлет


Представники компанії Lockheed Martin оголосила про те, що дослідний зразок винищувача F-35B Lightning II здійснив свій перший вертикальний зліт 10 травня 2013 року на аеродромі ВМС США Patuxent River, штат Меріленд. Здійснення вертикального злету було вироблено всього через кілька днів після того, як цей же літак на цьому ж аеродромі 2 травня здійснив чергову вертикальну посадку. Здатність вертикального зльоту і посадки дозволить літаку здійснювати швидкі операції, діючи на коротких відстанях в разі будь-якої надзвичайної ситуації. З-за інтенсивного витрати палива вертикальні зліт і посадка не можуть використовуватися як основний режим дій літака F-35B, це обґрунтовано лише в тому разі, коли в місці проведення операції відсутня нормальна злітно-посадкова смуга.

Винищувач-невидимка F-35B Lightning II STOVL (Short Takeoff/Vertical Landing, Короткий зліт/Вертикальна посадка) є багатоцільовим винищувачем і найдорожчим видом бойового літака, який коли-небудь виготовлявся в Сполучених Штатах. Всього існує три різновиди літаків F-35, мають багато спільних елементів і базуються на єдиній конструкції. F-35B є однією з різновидів літака, який має підйомний ротор і двигун із змінним вектором тяги, що дозволить йому злітати з палуб авіаносців, які не мають парових катапульт і інших засобів запуску.

Истребитель F-35B Lightning II совершает свой первый вертикальный взлет


F-35B відрізняється від літака F-35A, який є літаком, здатним здійснювати звичайні зліт і посадку на смугу аеродрому. Так само існують відмінності між F-35B і F-35C, літаком палубної авіації, який має більший розмах крил та обладнання, завдяки якому він може здійснювати посадку на коротку льотну палубу авіаносця. І хоча F-35B володіє можливостями, якими не володіють дві інші моделі F-35, після зльоту у вертикальному режимі у цього літака в баках залишається тільки третя частина палива, що значно звужує дальність його дії.

Основними силами, які будуть використовувати F-35B, є американський Корпус морської піхоти, який отримає в своє розпорядження 340 літаків F-35B, які стануть заміною літаків F/A-18 Hornet і AV8 Harrier, ВПС Великобританії, які замінять літаками F-35B літаки Harrier GR9, Британський королівський флот, який збирається озброїти F-35-мі новий авіаносець класу "Queen Elizabeth", який зараз будується, і італійський флот, який збирається використовувати винищувачі F-35B на авіаносці "Кавур".



|