Menu

Американський безпілотник RQ-170 Sentinel був перехоплений Іраном завдяки уразливості системи GPS.

Американский беспилотник RQ-170 Sentinel был перехвачен Ираном благодаря уязвимости системы GPS.


Не так давно на сторінках нашого сайту ми розповідали про те, що безпілотний літальний апарат RQ-170 Sentinel американських ВПС був перехоплений іранськими військовими і примусово посаджений на території Ірану. В четвер минулого тижня газета Christian Science Monitor опублікувала інтерв'ю з одним з іранських інженерів, яке проливає світло на технічні сторони виконаної процедури перехоплення.

Як повідомляється в інтерв'ю, з допомогою звичайних засобів радіоелектронної боротьби був розірваний канал супутникового зв'язку між безпілотником і наземними операторами, що розташовуються на території США. У такій ситуації програмою безпілотника передбачено переведення його в режим автопілота і самостійне повернення на базу, розташовану на території Афганістану. У роботі системи автопілота БЛА, природно, використовується сигнал системи GPS для визначення його місця і, підмінивши оригінальні сигнали системи GPS, іранські військові обдурили автопілот безпілотника, який вважає, що він вже прибув до місця призначення в Афганістані і здійснив посадку на території Ірану.

Звичайно, такий технологічний "подвиг" іранських військових фахівців був сприйнятий з неабиякою часткою скептицизму, в принципі, цього і слід було очікувати. Але підміна сигналів системи GPS є справою здійсненним, а наплювацьке ставлення американських військових до безпеки власних безпілотників є відомим і підтвердженим фактом. Досить лише згадати випадки зараження систем управління безпілотниками комп'ютерним вірусом і перехоплення незашифрованих відеосигналів, що передаються з безпілотників.

Джон Пайк (John Pike), експерт в області шифрування даних і супутникового зв'язку, президент компанії Globalsecurity.org, висловив сумнів з приводу правдоподібності вищенаведеної інформації. Всім відомо, що система GPS є дворівневою системою, один рівень являє собою систему для загального використання, дані якої не шифруються, а другий рівень - це рівень для військового застосування, дані якого шифруються за допомогою криптостойких алгоритмів P (Y). Зі слів Пайка можна підмінити незахищені сигнали системи GPS загального призначення, але якщо б іранським фахівцям вдалося зламати коди P (Y), то вони навряд чи стали займатися такою дрібницею, як перехоплення безпілотника. У їх розпорядженні з'явилися б кошти для нанесення більш масштабного удару, наприклад, обвалення всієї банківської системи США.

Але все-таки лазівка в роботі системи GPS існує, і їй цілком могли скористатися іранські військові. Згідно Річарду Ленглі (Richard Langley), експерта в області GPS з університету Нью-Брансвік в Канаді (University of New Brunswick), іранським фахівцям не потрібно зламувати код P (Y). Їм виявилося цілком достатньо тільки заглушити частоту, на якій ведеться передача "військових" сигналів GPS. Відразу ж після цього GPS-приймач безпілотника переключився на загальнодоступний сигнал, де його й чекав сюрприз у вигляді підміненого сигналу.

Все вищесказане пояснює той факт, чому безпілотник RQ-170 Sentinel здійснив жорстку посадку, що викликало незначні пошкодження нижній частині фюзеляжу. По всій видимості, під час зміни сигналу навігаційної системи іранські фахівці не врахували різницю в абсолютній висоті бази на території Афганістану і висоті місцевості, де здійснювали приземлення безпілотника.



|