Menu

Комп'ютерний вірус вразив системи управління американськими військовими безпілотниками.

Компьютерный вирус поразил системы управления американскими военными беспилотниками.



За повідомленнями інтернет-видавництва Wired Danger Room комп'ютерний вірус вразив системи управління військовими безпілотними літальними апаратами Predator і Reaper, які беруть участь у військових діях в Афганістані та інших "гарячих" точках. Присутність вірусу, згідно інформації від Danger Room, було виявлено близько двох тижнів тому. Вірус відноситься до сімейства "keylogger", тобто він записує і зберігає всі дії користувача, які він виробляє, дистанційно керуючи безпілотником під час виконання бойових і розвідувальних вильотів.

Абсолютно природно і очікувано, що американські військові стверджують, що цього вірусу не вдалося отримати доступ і поставити під загрозу секретні дані. Але, вже було прийнято рішення призупинити використання безпілотників до того моменту, коли системи не будуть повністю очищені від вірусу. Проте, згідно інформації, отриманої від неназваного джерела, вірус успішно "пручається" численним спробам його видалення з комп'ютерних мереж авіаційної бази ВПС США Creech Air Force Base, розташованої в Неваді, звідки здійснюється дистанційне керування більшістю безпілотників, що знаходяться в різних частинах земної кулі.

Компьютерный вирус поразил системы управления американскими военными беспилотниками.



Військові фахівці з кібербезпеки досі не впевнені в тому, яким шляхом вірус проник всередину захищених секретних мереж. З їх слів, це міг бути акт навмисного зараження, але не можна виключати і можливість випадкового перенесення вірусу від несекретних комп'ютерів військових, які мають вихід в Інтернет. Одна з теорій полягає в тому, що команди, що керують безпілотниками Predator і Reaper використовують зовнішні змінні жорсткі диски для перенесення і завантаження в систему карт і відеоданих. Вірус, можливо, поширився завдяки підключенню одного з таких жорстких дисків. Так як ці жорсткі використовуються і на секретних і не на секретних комп'ютерах, зібрані вірусом конфіденційні дані можуть виявитися де завгодно.

Але саме, що викликає найбільше занепокоєння фахівців з кібербезпеки, це те, що поки вони неспособы визначити масштаби поширення цього вірусу, але вони впевнені в одному, що вірус поширився і по секретним і загальнодоступним мереж та систем бази Creech.

І як зазвичай, американські військові вельми скупо діляться інформацією про неистовствующем вірус. "Ми взагалі не обговорюємо на публіці проблеми, пов'язані зі слабкими місцями, потенційними загрозами і реакціями на це наших комп'ютерних мереж. Така інформація може стати допомогу тим людям, які планують напад на наші системи і вдосконалюють свої технології", - розповів полковник Тэдд Шолтис (Lt. Col. Tadd Sholtis), представник командування ВПС США.

|