Menu

Готуються випробування нової системи SASSA, системи активної самооборони супутників і космічних апаратів військового призначення.

Готовятся испытания новой системы SASSA, системы активной самообороны спутников и космических аппаратов военного назначения.


Більшість збройних сил різних країн "міцно сидять" на всіляких космічних технологіях. Це системи супутникового зв'язку, навігації та позиціонування, розвідка, спостереження і багато іншого. Коштувати позбавити таку армію підтримки з космосу, і вона втратить більшу частину своєї боєздатності. А космос є дуже великим простором, яке повністю проконтролювати просто неможливо, супутники, нехай навіть і військового призначення, що мають слабкі системи захисту або не мають їх зовсім. Тому, враховуючи розробку нових і розвиток існуючих систем противоспутникового озброєння ASAT, можна сказати, що космос може стати ахіллесовою п'ятою армії будь-якої країни.

Природно, таке положення справ з космічною галуззю усвідомлюють практично всі. Тому практично всі без винятку країни ведуть розробки систем активної самозахисту космічних апаратів. Зовсім недавно, представники ВПС США підтвердили інформацію про те, що в найближчому майбутньому ними готується запуск абсолютно секретного супутника системи SASSA (Self-Awareness Space Situational Awarenessksystem). Ця система є чимось на кшталт радара для супутника, який, вчасно виявивши загрозу, може виконати маневри ухилення або вжити інші контрзаходи.

Звичайно, інформації про систему SASSA поки ще немає ніякої, та й розраховувати на те, що вона з'явиться в найближчому майбутньому, не доводиться зовсім. Відомо лише те, що в основі системи буде лежати пасивний приймач сигналів від радарних систем та інших сигналів, який буде виявляти наближення ракет ASAT, виявляти промені наземних лазерів, здатних "засліпити" супутники і виявляти джерела радіовипромінювання, здатного придушити власні радіосигнали цих супутників.

Таємницею за сімома печатками залишається перелік заходів, які може вжити супутник, обладнаний системою SASSA у разі виявлення наближення загрози. Можна тільки припустити, що у разі, якщо джерело цієї загрози буде розташовуватися десь на поверхні Землі, на нього будуть наведені літаки і проведений ракетного або бомбового удару.

|