Menu

Голографічний радар може відстежити малокаліберні снаряди, які летять зі швидкістю 500 метрів в секунду.

Голографический радар может отследить малокалиберные снаряды, летящие со скоростью 500 метров в секунду.


Технологічна фірма Cambridge Consultants, одним з напрямків якої є розробка новітніх систем озброєння, розробила та виготовила перший дослідний зразок голографічного радарної системи, здатної відстежити в реальному масштабі часу траєкторії польоту 5-дюймових артилерійських снарядів, що летіли зі швидкістю понад 500 метрів в секунду. Простежування траєкторії польоту снарядів може з успіхом бути використане як при проведенні навчальних стрільб, так і при створенні систем активного захисту.

Система, яка є першою в світі в своєму роді, заснована на тривимірному голографічному радарі, Land and Surface Target Scorer (LSTS). Завдяки тому, що цей радар працює не в скануючому режимі, а підсвічує і охоплює відразу всю область спостереження, він може досить ефективно відстежувати быстродвижущиеся цілі навіть в умовах сильних перешкод і роботи систем протидії. Цього так само сприяє робота спеціальних програмних алгоритмів, які виділяють быстролетящие мети загального шумового радарного фону.

На відміну від звичайних радарів, в яких використовуються вузьконаправлений передавач і один приймач, система LSTS складається з декількох передавачів, діаграма спрямованості яких охоплює півсферу з кутом огляду в 360 градусів. Прийом відбитих сигналів здійснюється безліччю приймальних пристроїв, сигнали, з яких надходять на швидкодіючу систему цифрової обробки, основою якої є високопродуктивні DSP-процесори.

У випробуваннях системи, які проводилися в американському центрі Naval Surface Warfare Center, система LSTS була встановлена на невеликому понтоні, з якого вівся вогонь з артилерійського озброєння невеликого калібру. Радіус дії дослідного зразка системи становив близько 300 метрів, а кут огляду охоплював собою півсферу в 360 градусів. Система LSTS успішно відстежувала траєкторії польотів снарядів і точки вибуху розривних набоїв. На ноутбуці, з дуже невеликою затримкою відображалися одержувані системою дані в наочному і зрозумілому вигляді. Швидкодії системи вистачало на те, що б відстежити боєприпаси, випущені з гармати з трехсекундным інтервалом.

Після усунення деяких дрібних недоліків системи LSTS, які були виявлені в ході перших її випробувань, система відправиться на другий коло випробувань. На друге випробуваннях система LSTS буде встановлена на швидкохідному маневреному судні, а вогонь по ньому буде вестися не тільки з 5-дюймових артилерійських знарядь, але і з кулеметів 50-го калібру.

|